Sărbătoare cu cruce neagră, azi, în calendar ortodox pentru creştini de Sfântul Antonie cel Mare, ocrotitorul orfanilor şi a oamenilor săraci.
Sfântul Antonie cel Mare a trăit în secolul al III- lea, în satul Coma din Egiptul de Mijloc. Acesta provenea dintr-o familie de ţărani înstăriţi şi credincioşi.
Antonie cel Mare este socotit ca fiind întemeietorul vieţii călugăreşti.
La vârsta de 35 de ani, Sfântul Antonie se retrage în pustie pentru 20 de ani.
Calendar ortodox 17 ianuarie 2024. Sărbătoare cu cruce neagră de Sfântul Antonie cel Mare
După moartea părinţilor săi, la doar 20 de ani, Sfântul Antonie a auzit în biserică cuvintele lui Iisus Hristos: "Daca voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o saracilor şi vei avea comoara în cer; dupa aceea, vino şi urmează-Mi” (Matei 19, 21).
După auzirea acestor cuvinte, Sfântul Antonie cel Mare face întocmai. Vinde întreaga avere pe care o primise de la părinţii săi, îşi încredinţează sora unei comunităţi de fecioare şi, în cele din urmă, merge pe calea călugăriei.
La vârsta de 35 de ani, Sfântul Antonie se retrage în pustie pentru 20 de ani. La insistenţele ucenicilor săi, acesta părăseşte peştera şi devine părintele duhovnicesc al multor călugări din diverse comunităţi monastice din pustia egipteană.
Moaştele Sfântului Antonie cel Mare se află în Bucureşti
Biserica Sfântul Anton Curtea Veche şi-a îmbogăţit patrimoniul cu un fragment din moaştele Sfântului Antonie cel Mare, ocrotitorul ei spiritual.
Părticica din sfintele moaşte a fost adusă de la Biserica abaţiei Sfântul Antonie din regiunea franceza Dauphiné, lăcaş situat la 60 kilometri de oraşul Grenoble.
Credincioşii se pot ruga la racla cu moaştele Sfântului Antonie în fiecare zi. Mai mult decât atât, în fiecare zi de marţi se oficializează o slujbă specială pentru îndeplinirea dorinţelor.
În timpul celor nouă marţi nu se mănâncă de dulce şi cei care duc acatistele nu trebuie să fie supăraţi.
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Antonie cel Mare. Sărbătoare în calendarul ortodox 17 ianuarie 2023
"Sfinte Părinte Antonie, cel ce te-ai învrednicit să fii vas ales al Mântuitorului Hristos prin credinţă şi prin viaţa ta curată, du rugăciunile noastre către Dumnezeu şi roagă-L pentru sănătatea, pentru mântuirea, pentru ajutorul şi pentru iertarea păcatelor tuturor celor ce aleargă la ajutorul tău cel sfânt.
Cel ce ai fost pe pământ şi durerile noastre le ştii şi păcatele noastre le cunoşti, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta şi nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slavă şi mila lui Dumnezeu, pe care tu L-ai mărturisit şi spre Care se îndreaptă rugăciunea ce ți-o aducem cu atâta nădejde.
Slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, alesul vas al Mântuitorului Hristos, vino cu obişnuita ta îndurare în ajutorul nostru, prin rugăciunile tale, către Dumnezeu, ca să fim mângâiaţi în nevoi, ca să fim sprijiniţi în necazuri, ca să fim apăraţi de primejdii, de ispite, de pofte netrebnice şi de păcate.
Ocroteşte-ne pe noi şi familiile noastre şi ne păzeşte paşii vieţii pe cărările mântuirii!
Bunule Părinte Antonie, cel ce ai făcut din puştiul Egiptului loc de preaslăvire al Marelui Dumnezeu şi al Mântuitorului Hristos, fă şi din puştiul sufletuilui nostru, ars de necredinţa şi ros de patimi, loc plăcut ţie, în care să se sălăşluiască virtutea şi să răsară crinul bine mirositor al faptelor creştine, prin tine să se maresca numele cel sfânt al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!"