Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 11 februarie 2022. Sărbătoare de Sfânta Teodora, apărătoarea icoanelor

Calendar ortodox 11 februarie 2022. Sărbătoare de Sfânta Teodora, apărătoarea icoanelor

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 06:00 11 Feb 2022 Modificat la 06:00 11 Feb 2022
sarbatoare sfanta teodora calendar ortodox 11 februarie 2022
Calendar ortodox 11 februarie 2022. Sărbătoare de Sfânta Împărăteasă Teodora, apărătoarea icoanelor Sursa foto: Doxologia.ro

Pe 11 februarie, Biserica Ortodoxă o sărbătoreşte pe Sfânta Teodora, împărăteasa. Aceasta a fost soţia împăratului Teofil, cel care era împotriva sfintelor icoane.

După ce împăratul Teofil a trecut la cele veşnice, Sfânta Teodora a adunat un sobor de preoţi, cu ajutorul cărora a reuşit să readucă în biserică sfintele icoane. 

Calendar ortodox 11 februarie 2022. Sărbătoare de Sfânta Împărăteasă Teodora

Sfânta Teodora, împărăteasa, s-a născut la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători, Neamţ.

Tânăra Teodora a fost căsătorită de către părinţii acesteia, împotriva voinţei sale, cu un tânăr credincios din Ismail. 

Feciară fiind, aceasta a îmbrăţişat cinul monahar la Schitul Vărzăreşti, iar după nici doi ani, soţul acesteia s-a călugărit la Schitul Poiana Mărului, notează doxologia.ro

Din cauza năvălirii turcilor, Sfânta Împărăteasa Teodora s-a adăpostit într-o peşteră. 

Ajungând Sfânta Teodora aproape de sfârșitul vieții se ruga cu lacrimi lui Dumnezeu să-i trimită un preot ca s-o împărtășească cu Preacuratele Taine.

Astfel, cu rânduială de sus, egumenul Sihăstriei a observat că păsările duceau fărâmituri spre Sihla și a trimis doi frați să vadă unde anume se duc. Călăuziți de mâna lui Dumnezeu, frații au ajuns noaptea aproape de peștera Sfintei Teodora și au văzut-o cum se ruga cu mâinile înălțate spre cer, învăluită în lumină ca de foc.

Atunci, înfricoșându-se, au strigat, iar Cuvioasa, chemându-i pe nume, le-a cerut o haină ca să se acopere, căci era goală, și le-a spus să coboare la Sihăstria și să aducă un duhovnic ca s-o împărtășească cu Trupul și Sângele lui Hristos.

Trupul Sfintei Teodora a rămas tăinuit în peșteră până după anul 1830, când familia domnitorului moldovean Mihail Sturza, care a reînnoit Schitul Sihla, a așezat moaștele ei în raclă de preț și le-a depus în biserica schitului, spre închinare.

La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o, trecând-o oficial în rândul sfinților, cu zi de prăznuire la 7 august. Cu ale ei sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin!

Rugăciune către Sfânta Împărăteasa Teodora. Se rosteşte pe 11 februarie 

"O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dum­nezeu, ai sporit.

Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit.

Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a des­coperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.

De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor, ca și noi păcătoșii în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să do­bândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!"

×
Etichete: calendar ortodox
x close