Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce sfânt sărbătorim astăzi

Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce sfânt sărbătorim astăzi

sar.jpg
Foto: doxologia.ro
02 Iun 2016   •   10:53

Conform crestinortodox.ro, astăzi este celebrat Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. El s-a născut în Asia Mica, în jurul anului 1300, câştigându-şi existenţa făcând negoţ de icoane alături de tatăl său.

Într-una din călătoriile din Cetatea Albă, acesta a purtat o discuţie în contradictoriu pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfârşit, acesta i-a spus conducătorului tătar al cetăţii că Ioan voia să edvină musulman. În faţa tătarului, Ioan a mărturisit că Hristos este singurul Dumnezeu. După mai multe chinuri, Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate fiind legat de coada unui cal.

În urma acestei pedepse, cuvintele pe care le spunea în gând erau: "Doamne, că m-ai învrednicit pe mine, ticălosul, să-mi spăl păcatele cu însuşi sângele meu şi curat a mă face de faradelegile mele cele multe ce am săvârşit înaintea Ta, din pricina neputinţei omeneşti"

Unul dintre chinuitori a fost uimit de puterea cu care Ioan îşi îndura pedeapsa, aşa că a scos sabia retezându-i capul. Nu a fost permisă îngroparea lui până prin minune, trei îngeri au tămăiat trupul său.

Mai târziu, Ioan s-a arătat în visul unui preot, care i-a luat moaştele şi le-a aşezat în altarul bisericii în care slujea. Osemintele au stat în acea biserică până la venirea lui Alexandru Cel Bun, care le-a dus la Suceava pe 24 iunie 1402.

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este cinstit şi ca ocrotitor al negustorilor.

×
Subiecte în articol: sarbatoare crestini sfant crestini
Citește mai multe din Religie
» Vezi toate știrile din Religie
Cele mai noi știri
Parteneri
x close