Antena 3 CNN Actualitate Religie Ce sărbătorim pe 7 ianuarie. Şase sărbători în calendarul creştin ortodox pentru cel mai iubit sfânt

Ce sărbătorim pe 7 ianuarie. Şase sărbători în calendarul creştin ortodox pentru cel mai iubit sfânt

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 10:30 07 Ian 2022 Modificat la 15:25 07 Ian 2022
sarbatoare calendar ortodox 7 ianuarie soborul sfantului ioan botezatorul
Ce sărbătorim, de fapt, pe 7 ianuarie Sursa foto: Hepta / Emanuel Titus iliesi

Pe 7 ianuarie, creştinii ortodocşi sărbătoresc, de fapt, Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului. 

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul încheie şirul Sărbătorilor de iarnă. 

Sfântul Ioan este cunoscut în Biblie ca fiind vărul după trup al Mântuitorului Iisus Hristos.  S-a născut în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, era rudă cu Sfânta Fecioară Maria. 

Acesta era smerit și mereu acesta purta o haină din păr de cămilă. Până să fie prins de Irod, acesta a trăit în pustie, într-o peșteră.

Din Evanghelie aflăm că Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat de Irod, la cererea Irodiadei.

Tradiţii şi superstiţii de Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Ce să nu faci pe 7 ianuarie

Pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Sfântul Ion este bine să petreci și să râzi. Cine nu se bucură azi, va fi nefericit tot anul.

Mare atenție, la petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

De sărbătoare Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, nu se stinge candela! Aceasta arde pentru bunăstare în familie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Totodată, de Sfântul Ion nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Sfântul Ioan Botezătorul 7 ianuarie. Tradiţii şi superstiţii

Ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

Sfântul Ioan, protectorul pruncilor și ajutător la mare necaz

Se știe, din tradiția populară, că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor. Se spune că această zi este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

Un obicei întâlnit în anumite zone ale țării în această zi este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan Botezătorul, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața acestei zile la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Tradiția ne spune că în dimineața acestei zile fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Potrivit tradiției populare, după această sărbătoare se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald. 

Când îl sărbătorim pe cel mai iubit sfânt, Ioan Botezătorul

Biserica Ortodoxă i-a închinat Sfântului Ioan Botezătorul şase sărbători. Zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), Soborul lui (7 ianuarie), Tăierea Capului (29 august), dar şi prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie).

Mesaje de Sfântul Ioan. Cele mai frumoase urări, mesaje, SMS-uri şi felicitări, pe care să le trimiți celor care îşi serbează onomastica pe 7 ianuarie 

Rugăciune puternică către Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul îi apără pe toţi credincioşii de răzbunări, vrăji şi pagube. Creştinii care rostesc această rugăciune de sărbătoarea Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie, vor duce o viaţă bună şi binecuvântată.

"Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale.

Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin!"

×
x close