Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 23 noiembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi

Calendar ortodox 23 noiembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 06:00 23 Noi 2021 Modificat la 06:00 23 Noi 2021
Sf?ntul Cuvios Antonie de la Iezeru V?lcea
Calendar ortodox 23 noiembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi Sursa foto: Doxologia.ro

Calendar ortodox 23 noiembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi de Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea.

Sfântul Antonie a trăit în timpul domniei voievodului Matei Basarab şi a domnitorului Constantin Brancoveanu.

Calendar ortodox 23 noiembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi de Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea

Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea venea dintr-o familie de crestini din satele Olteniei. 

Impresionat de viaţa deosebită pe care o duceau călugării de la Iezeru a intrat frate în acest schit. Dorind să sporească acest drum, a cerut binecuvântare Episcopului locului, Ilarion, să meargă la Sfântul Munte Athos.

Episcopul cunoscând că este monah îmbunătăţit si de mare folos multora, l-a îndrumat să renunţe.

Cuviosul Antonie îi ascultă sfatul şi în jurul anului 1690 s-a retras la caţiva kilometri de schitul Iezeru, în muntele cu acelaşi nume, unde şi-a găsit adăpost într-o peşteră.

Nemulţumit că nu avea un loc anume rânduit pentru rugăciune, a început să sape alături un mic paraclis în stâncă, făcând din ea un lăcaş de închinare şi de preamărire a lui Dumnezeu.

Astfel, i-a pus o catapeteasmă şi icoane, înzestrand-o cu cele necesare săvârşirii unei slujbe, urmând ca Episcopul Ilarion al Râmnicului să sfinţească acest locaş.

Cuviosul Antonie sihastrul s-a rugat în această bisericuţă până la sfârşitul vieţii. Acesta cobora la schit doar duminicile şi în zilele de sărbătoare pentru a asculta Sfânta Liturghie şi a primi Trupul şi Sângele Domnului.

Cuviosul Antonie a stat în sihăstrie 28 ani şi a trăit în total 92 ani. Mutarea sa la Domnul a fost în 23 noiembrie 1719.

Moaştele Sfântului Antonie de la Iezer

Osemintele Cuviosului au fost găsite îngropate la intrarea în peşteră şi au fost mutate la Schitul Iezer, unde au fost aşezate spre închinare.

După trecerea la Domnul, pe 23 noiembrie 1719, Cuviosul s-a arătat de mai multe ori în vis ucenicilor săi, ca fiind în biserică şi cu o cruce strălucitoare la piept. Ucenicului său celui mai apropiat i s-a arătat de asemenea zicându-i: „Nu te întrista pentru ducerea mea din această lume, ci mai mult bucură-te că sunt la odihnă veşnică. De aici mă voi ruga pururea pentru voi”.

Abia după canonizarea Sfântului Antonie în anul 1992, s-a făcut dezgroparea sfintelor sale moaşte. Osemintele Cuviosului au fost găsite îngropate la intrarea în peşteră şi au fost mutate la Schitul Iezer, unde au fost aşezate spre închinare.

Părticele din moaştele Sfântului Antonie se află spre închinare la Schitul Darvari din Bucureşti, la Mănăstirea Brâncoveni de lângă Slatina şi la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din cartierul Drumul Taberei-Bucureşti.

Rugăciune către Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcea, din 23 noiembrie 2021

"Îţi mulţumim, Doamne Iisuse Hristoase, că ne-ai dăruit pe părintele nostru Antonie de la Iezerul, ca să ne fie ajutător şi mijlocitor în nevoinţele noastre.

Dacă nu am avea pe sfinţii tăi rugători, ce ne-am face noi? Sfinte Părinte Antonie, toată viaţa ai închinat-o iubirii de Dumnezeu.

Coboară o picătură de iubire şi pentru noi. Suntem răi şi cu păcate de moarte, dar nu deznădăjduim de mântuirea noastră, alergând şi la sprijinul tău.

Roagă-te, Sfinte Părinte Noule Antonie şi pentru noi, împreună cu Preacurata Născătoare de Dumnezeu, Mijlocitoarea lumii către Hristos. Amin"

×
Etichete: calendar ortodox
x close