Antena 3 CNN Actualitate Religie Sâmbăta din Săptămâna Luminată, tradiții și obiceiuri. Ce nu trebuie să faci în această zi

Sâmbăta din Săptămâna Luminată, tradiții și obiceiuri. Ce nu trebuie să faci în această zi

La fel ca celelalte zile din Săptămâna Luminată, prima sâmbătă de după Paște este marcată printr-o serie de tradiții și obiceiuri păstrate din bătrâni.

New Project (14)
Sâmbăta din Săptămâna Luminată, tradiții și obiceiuri. Ce nu trebuie să faci în această zi Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mai 2024   •   06:00

Sâmbăta din Săptămâna Luminată are o semnificație puternică, la fel ca toate celelalte zile care urmează imediat după Paște.

Ultima zi din Săptămâna Luminată este Duminica Sfântului Apostol Toma, care are, de asemenea, o însemnătate aparte.

Se spune că este bine ca toți oamenii să poarte haine albe în Săptămâna Luminată, pentru a fi protejați și binecuvântați întregul an. 

Cine se naște în Săptămâna Luminată va avea noroc toată viața, se spune în lumea satului tradițional.

De asemenea, se crede că Raiul este deschis de la Înviere și până la Duminica Apostolului Toma, iar cei ce mor în aceste zile sunt iertați de toate păcatele.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta din Săptămâna Luminată

În ziua de sâmbătă din Săptămâna Luminată, femeile din diferite zone ale țării pregătesc bucate pentru a le duce duminică la biserică, unde vor fi sfințite.

Bucatele sfințite sunt împărțite apoi oamenilor veniți la biserică, pentru sufletul celor morți.

Coșul dus la biserică în "Duminica Tomii" trebuie să conțină neapărat colaci, lumânări și ouă roșii, care să fie împărțite apoi copiilor și celor sărmani.

În sâmbăta din Săptămâna Luminată nu se fac parastase și nu se citește Psaltirea. De asemenea, în sâmbăta din Săptămâna Luminată nu se îngenunchează și nu se fac mătănii.

De altfel, în toate zilele cuprinse între Paște și Rusalii nu se îngenunchează, pentru că este vorba despre o perioadă marcată de bucuria Învierii și a biruinței luminii asupra întunericului.

Totodată, pentru cei care mor în Săptămâna Luminată, slujbele au un caracter special. Astfel, slujba înmormântării este înlocuită, în aceste zile, cu slujba Învierii.

În ziua de Duminică, după Sâmbăta Luminată, Biserica îl prăznuiește pe Apostolul Toma, sărbătoare numită popular "Duminica Tomii".

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close