Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Paracheva de la Iaşi va începe în acest an pe data de 7 octombrie, de la ora 6, atunci când sunt așteptați mii de pelerini din toată ţara şi din străinătate.
În cadrul tradiţionalei procesiuni, după citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană.
Alături de sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse anul acesta spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, din Creta, Grecia și sfintele moaște ale Sfântului Andrei Criteanul.
Sfântul Andrei Criteanul este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai de seamă creatori de canoane şi imne. El este sfântul care a compus Canonul cel Mare care se citeşte în Postul Sfintelor Paşti.
O motivație importantă pentru alegerea acestui Sfânt supranumit „exarhul cântăreţilor bisericeşti” a fost conferită de faptul că 2023 este declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.
Citeşte şi: Cea mai veche pictură cu Maica Domnului. Modul în care a fost reprezentată pentru prima dată Fecioara Maria
Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe sâmbătă dimineață, 7 octombrie, când, de la ora 6.00, după citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană.
Racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Parascheva va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne până duminică, 15 octombrie.
De prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva, pe 14 octombrie, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.
Pelerinii care nu vor putea fi prezenţi în preajma zonei amenajate, vor putea urmări slujba de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locuri, potrivit mediafax.ro