Antena 3 CNN Actualitate Religie Patriarhul Daniel anunță că a primit din Italia ”peroneul piciorului Sfântului Andrei, lungime de 33 cm”. Unde vor fi depuse moaștele

Patriarhul Daniel anunță că a primit din Italia ”peroneul piciorului Sfântului Andrei, lungime de 33 cm”. Unde vor fi depuse moaștele

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 11:05 01 Dec 2024 Modificat la 11:05 01 Dec 2024
patriarhul romaniei daniel
Patriarhul Daniel. Sursa foto: basilica.ro

Patriarhul Daniel a transmis sâmbătă, de Sfântul Andrei, că moaștele Apostolului Românilor vor ocroti Catedrala Națională pentru totdeauna, „datorită darului făcut de românii ortodocși din diaspora”, după ce a primit din Italia „peroneul piciorului drept al Sfântului Andrei, lungime de 33 centimetri”, potrivit basilica.ro.

„Recent, în 27 noiembrie 2024, am primit din Italia peroneul piciorului drept al Sfântului Andrei, lungime de 33 centimetri, adus de Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei”, a spus Preafericitul Părinte Daniel.

Din cele expuse până acum, înțelegem că Sfântul Apostol Andrei iubește poporul român, ajută Biserica Ortodoxă Română și pe românii de pretutindeni să păstreze credința apostolică primită de la el.

De aceea, la final, dorim să felicităm pe toți cei ce poartă numele de Andrei, Andreea sau derivate, rugându-ne Domnul Iisus Hristos și Sfântului Apostol Andrei să le dăruiască tuturor ani mulți cu sănătate și fericire, pace și bucurie, precum și mult ajutor în toată fapta bună, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea oamenilor”, a transmis Patriarhul României.

Părintele Patriarh Daniel a participat sâmbătă, în ziua de pomenire a Sf. Ap. Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, la Sfânta Liturghie oficiată la Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Patriarhul Daniel: Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul României și al Catedralei Naționale

„Noua Catedrală, numită Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională, are ca prim hram înălțarea Domnului – Ziua Eroilor, iar al doilea hram Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat Ocrotitorul României, pentru că acest Sfânt Apostol este cel mai aproape de credința poporului român.

Sfințirea locului pentru Noua Catedrală Patriarhală din București a făcut în data de 29 noiembrie 2007, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.

„Iar în anul 2011, când cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei a fost adus în pelerinaj la București, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, mai întâi a fost înconjurată fundația Noii Catedrale, ca semn de binecuvântare a începutului zidirii Catedralei Naționale.”, a precizat Patriarhul Daniel, sâmbătă, 30 noiembrie 2024.

Sfântul Andrei, Apostolul românilor

„Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia lui Hristos multă vreme, se pare că 15-20 de ani a stat în Sciția Mică. Șederea lui îndelungată în această regiune explică de ce numele lui se află în folclorul românesc din Dobrogea de astăzi”, a spus Patriarhul României.

„Există toponimii, denumiri de locuri cu numele său, ca Părâul lui Andrei, Peștera lui Andrei și altele. În tradiția populară avem amintirea Sfântului Andrei cel cu crucea de tei. De asemenea, el este menționat în diferite colinde și cântece populare din Dobrogea. De pildă, este menționată o colindă foarte interesantă în care cineva întreabă pe Sfântul Andrei cine este Moș Crăciun. Și el răspunde: Moș Crăciun e tatăl vostru, e și Dumnezeul nostru.

Cu alte cuvinte, Moș Crăciun este personificarea bunătății lui Dumnezeu Tatăl, care a trimis în nume pe Fiul Său cel veșnic, ca să devină Om, pentru mântuirea oamenilor”, a explicat Preafericirea Sa.

×
x close