Antena 3 CNN Actualitate Religie OBICEIURI FLORII. Tradiții în săptămâna de dinaintea Floriilor. Ce nu ai voie să faci în aceste zile

OBICEIURI FLORII. Tradiții în săptămâna de dinaintea Floriilor. Ce nu ai voie să faci în aceste zile

2 minute de citit Publicat la 11:48 08 Apr 2017 Modificat la 11:48 08 Apr 2017
o_1bcs2l28b95m14c5ikalfa1bvf8.jpg

OBICEIURI FLORII. Sărbătoarea Floriilor este marcată cum se cuvine de toţii creştinii şi semnifică Intratea Domnului în Ierusalim. Numită şi Duminica Floriilor, această zi este începutul sărbătorilor pascale şi se prăznuieşte cu o săptămână înainte de Paşte, adică duminica aceasta. Iată câteva tradiţii şi obiceiuri păstrate de-a lungul timpului în legătură cu această zi, dar și cu zilele de dinainte de Florii.

OBICEIURI FLORII. În multe zone se crede că aşa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi în prima zi de Paşti.

OBICEIURI FLORII. Tradiţia spune că înainte de Florii se strâng braţe întregi de ramuri înmugurite de salcie şi se duc la biserică, pentru a fi sfinţite de preot. Ramurile de salcie reprezintă renaşterea anuală a vegetației, dar si ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus, atunci când a intrat în Ierusalim. Creştinii împodobesc icoanele şi ferestrele cu coroniţe de salcie sfinţită şi le păstrează peste an, fiind folosite la vindecarea diferitelor boli.

OBICEIURI FLORII. Pentru că aceasta este perioada în care pomii prind putere pentru a rodi, nu trebuie să plantezi pomi înainte de Florii.

OBICEIURI FLORII. Înainte de Florii, în unele zone ale țării are loc un ceremonial numit Lăzărița. Acesta este creat dupa modelul colindelor, dar la aceasta tradiție participă doar fetele. Una dintre ele trebuie să se îmbrace în rochie de mireasă și să colinde împreună în fața caselor unde sunt primite.

OBICEIURI FLORII. În Duminica Floriilor se poate mânca peşte, deşi suntem în plin post al Paştelui, fiind zi de dezlegare. Unii oameni cred că tot ce este gătit din peşte în această zi va avea putere vindecătoare, iar bolnavii care vor mânca acest produs se vor lecui mai repede.

OBICEIURI FLORII. Femeile gătesc în această zi plăcinte, pe care le dau de pomană săracilor, la fel ca mama lui Lazăr, din vremea lui Iisus. Este o zi în care se dă de pomană mâncare, în general.

OBICEIURI FLORII. Şi morţii trebuie cinstiţi în această zi, în multe zone existând obiceiul curăţării mormintelor, al stropirii lor cu apă sfinţită şi al împodobirii lor cu aceleaşi crenguţe sfinţite de salcie.

OBICEIURI FLORII. Precum vegetaţia care renaşte, aşa şi femeile trebuie să aerisească lucrurile din casă prin scoaterea lor afara, în bătaia soarelui. De asemenea, fetele care vor să se mărite anul în curs sunt sfătuite să îşi scoată zestrea afară, pentru chemarea ursitului.

OBICEIURI FLORII. Tot pentru fetele care vor să îşi întâlnească viitorul soţ, tradiţia le sfătuieşte să fiarbă busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu această apă să se spele pe cap şi apoi să toarne apa la rădăcina unui păr înflorit. Însă toate astea de la miezul nopţii până la venirea zorilor! Pentru că nu trebuie uitată interdicţia care spune ca de Florii să nu te speli pe cap, altfel tot părul îţi va albi peste noapte.

OBICEIURI FLORII. Se spune că cel care se împărtăşeşte în Duminica Floriilor are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune.

OBICEIURI FLORII. Oltenii au câteva ritualuri specifice, practicate în Duminica Floriilor. Una dintre comunele în care Floriile au o semnificaţie aparte este Izbiceniul, din sudul judeţului Olt. În Duminica Floriilor, toţi tinerii care s-au căsătorit în anul care a trecut, îmbrăcaţi în hainele din ziua nunţii, merg la biserică, unde, îngenunchind pe un petic de pânză albă, sunt spovediţi de preot. După spovedanie, aceştia merg la naşii de cununie, la socrii mari şi mici pentru a-şi cere iertare. Obiceiul, cunoscut sub numele de „Iertarea de Florii” sau „Spovedania pe petic alb”.

×
x close