Iată cele mai importante obiceiuri respectate în această zi, prezentate de preotul Gabriel Cazacu.
"Ar trebui să ne gândim să participăm la Denie. Este Denia celor 12 Evanghelii cu niște lecturi biblice superbe din care aflăm cum și de ce Mântuitorul Iisus Hristos se jertfește pentru mântuirea noastră, a păcătoșilor.
Este momentul Cinei cea de Taină, un moment de regăsire spirituală. Mântuitorul Iisus Hristos ne arată modelul suprem de smerenie: spală picioarele ucenicilor și le încredințează după aceea rugăciunea Domnească.
Este o procesiune specială în care se scoate Sfânta Cruce în mijlocul bisericii și ne pregătim să intrăm în această atmosferă spirituală de tristețe, pentru că Iisus Hristos mai are de trăit câteva ore.
Noi oamenii îl vom judeca, îl vom răstigni. Va muri pe cruce, dar peste puțin timp va Învia, biruind moartea și păcatul.
Prin tradiție, astăzi se vopsesc ouăle. Dacă gospodinele nu au avut timp, astăzi putem face treburi finale. După ce am terminat stingem cuptorul și aprindem flacăra credinței în inima noastră și venim la biserică.
Această sărbătoare cea mai mare presupune multă lumină.
Lumină spirituală, lumina care vine de la Ierusalim, dar trebuie să corespundă unui asociat, lumina din sufletul fiecăruia. Să scoatem la lumină ce este mai bun și mai frumos!", a spus preotul Gabriel Cazacu, la Antena 3 CNN.