Antena 3 CNN Actualitate Religie Măsurile luate de Cancelaria Sfântului Sinod împotriva corupției din Biserica Ortodoxă Română

Măsurile luate de Cancelaria Sfântului Sinod împotriva corupției din Biserica Ortodoxă Română

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 22:20 02 Dec 2023 Modificat la 23:57 02 Dec 2023
rugaciune tamaduitoare sfantul nectarie vindecator cancer boli grele
Măsurile luate de Cancelaria Sfântului Sinod împotriva corupției din Biserica Ortodoxă Română Sursa foto: Unsplash.com

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis astăzi un comunicat în care enumeră măsurile canonice împotriva corupției aplicabile în Biserica Ortodoxă Română, notează.

"În Biserica Ortodoxă Română, potrivit învățăturii de credință și disciplinei canonice, nu se justifică sub nicio formă actele sau tentativele de corupție, iar pentru cei implicați în astfel de acte sau tentative sunt prevăzute canonic, statutar și regulamentar sancțiuni clare, ce se aplică de autoritățile canonice disciplinare sau de instanțele de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române”, se afirmă în comunicat.

Citește și: Dezlegare la peşte, decembrie 2023. Zilele în care creștinii care țin post se pot delecta cu produse marine

În Biblie este specificat faptul că oamenii trebuie să aleagă între a-l sluji pe Dumnezeu sau pe Mamona, demonul banilor. "1. Măsuri privind hirotonia și numirea în parohii Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne-a învățat limpede că „nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî și pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi și pe celălalt îl va disprețui; nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui mamona. (Matei 6, 24)", a transmis Cancelaria Sfântului Sinod.

Prin canonul 29 apostolic s-a stabilit că, "dacă vreun episcop, preot sau diacon ar dobândi această demnitate prin bani, să se caterisească el și acela care l-a hirotonit, și să fie scos cu desăvârșire și de la comuniune, precum Simon Magul de către Petru”.

În același mod este prevăzută sancționarea simoniei (corupției) și în canonul 90 al Sfântului Vasile cel Mare, în canonul 1 al Sfântului Ghenadie al Constantinopolului și în canonul 1 al Sfântului Tarasie al Constantinopolului. Așadar, canoanele Bisericii îi sancționează dur pe toți cei implicați în acte de corupție, deoarece corupția dăunează direct și grav vieții ecleziale și societății în general, se arată în comunicatul de presă.

×
x close