ÎPS Teodosie a abordat, marți, o întrebare care face frământări în spațiul ortodoxiei românești. Mai exact, dacă fructele de mare pot fi considerate alimente de post precum consideră biserica din Grecia și Rusia.
„Este foarte limpede că nu sunt de post, pentru că acelea sunt niște ființe, chiar dacă nu au sânge, cum se spune.
E o argumentație falsă! Unde ați văzut sânge în lapte și în brânză. Nici vorbă de așa ceva. Aceea este un fel de șmecherie un fel de a boteza aceste fructe dintr-o lăcomie", a spus ÎPS Teodosie la Radio Dobrogea - Arhiepiscopia Tomisului.
Postul Paştelui a început pe 15 martie. Acesta durează 40 de zile şi este cunoscut şi sub numele de Postul Mare. Această perioadă marchează cele 40 de zile în care Iisus Hristos a suferit pentru iertarea păcatelor noastre.
În postul Paştelui, organizarea evenimentelor în biserică, precum nunți sau botezuri, este interzisă. Nu se consumă carne, produse lactate, ouă şi peşte, cu excepţia zilelor de 25 martie, de Buna Vestire și 25 aprilie, în Duminica Floriilor.
Anul acesta, credincioşii au sărbătorit Paştele Catolic pe data de 4 aprilie, în timp ce ortodocşii îl vor celebra pe 2 mai.