Icoanele sunt un semn al prezenţei lui Dumnezeu în casele noastre, în biserică şi în sufletele noastre. De aceea, icoanele nu trebuie să lipsească din casa unui creştin. Mai mult decât atât, ele trebuie să aibă un loc cu totul şi cu totul deosebit în casa noastră.
În biserică, icoanele sunt obiecte de cult și au ordine bine stabilită prin Erminie. În cazul casei, acestea sunt aşezate pe un perete sau într-un colț care este orientat spre răsărit.
Unde trebuie să aşezăm icoanele în casă
Locul cel mai potrivit din casă este pe peretele dinspre răsărit. Pe peretele cu icoane nu trebuie să mai fie altceva, astfel încât atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei.
Întotdeauna ne rugăm cu faţa la răsărit, atât la biserică, cât şi acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de sus, Soarele Dreptății.
Mulţi creştini le-au amplasat total greşit în tot acest timp. A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize.
În gândirea marilor părinţi, mântuirea sufletelor noastre vine de la răsărit. Precum soarele răsare şi ne luminează pământul, tot aşa mântuirea vine de la soarele dreptăţii, care este Dumnezeu Tatăl.
Ce icoană nu trebuie să lipsească din nicio casă
Icoana Maicii Domnului nu trebuie să lipsească din nicio casă, întrucât ea protejează și ocrotește, aduce iubire și împăcare și alină toate durerile sufleteşti.
Icoana Maicii Domnului nu se aduce în casă fără să fie sfințită la biserică. Indiferent de unde s-a primit o icoană, se merge cu ea la preot şi se sfinţeşte. Ea capătă putere binefăcătoare prin harul rugăciunii, altfel rămâne un tablou frumos la care nici nu este bine să te închini.