Antena 3 CNN Actualitate Religie Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul: „Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătoarea bucuriei şi a luminii”

Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul: „Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătoarea bucuriei şi a luminii”

Anamaria Nedelcoff
2 minute de citit Publicat la 12:56 13 Apr 2025 Modificat la 12:56 13 Apr 2025
timotei prahoveanul main
Sursa foto: Basilica

„Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătoarea luminii”, a transmis Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul credincioșilor adunați pe Colina Bucuriei, în Duminica Floriilor, notează Agerpres.

Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să-L primească pe Hristos în „Ierusalimul inimii”, un loc care ar trebui să rămână mereu deschis iubirii, iertării și credinței.

"Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim este întâmpinată cu bucurie şi cu îndemnul ca permanent să-L primim pe Mântuitorul în Ierusalimul inimilor noastre, care ar trebui să fie mereu deschise, dar mai ales în aceste zile când auzim mai mult vorbindu-se despre Ierusalim. Nu doar despre un loc istoric, nu doar despre cea mai cunoscută cetate a lumii de astăzi, ci despre locul în care Mântuitorul şi-a vărsat sângele pe cruce pentru noi şi pentru a noastră mântuire", a spus PS Timotei, în predica la Sfânta Liturghie la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, oficiată la altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

Ierarhul a amintit că Sărbătoarea de duminică "prefaţează sau deschide drumul unei profunde meditaţii în săptămâna care urmează, Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului, când îl însoţim şi noi de uliţele Ierusalimului, unde s-a dus pe sine jertfă de răscumpărare pentru neamul omenesc".

"Sărbătoarea Floriilor, Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, sărbătoarea luminii cum a mai fost numită şi a florilor, încă din timpul romanilor, această sărbătoare ne aduce aminte de cele ce s-au întâmplat în Ierusalim cu şase zile înainte de moartea Mântuitorului Iisus Hristos pe cruce. El pentru aceasta a venit, să ne facă pe toţi fii ai împărăţiei lui Dumnezeu. Iar cei care ascultă de chemarea Lui devin fii ai luminii. Pentru că Mântuitorul, îndată după ce a intrat în Ierusalim, aflându-se în Templu, i-a îndemnat pe ucenici şi pe toţi cei care Îl ascultau să umble ca nişte fii ai luminii, pentru că El însuşi era lumina, iar lumina luminează celor dintru întuneric, celor aflaţi în întuneric, dar care doresc să se unească şi să se împărtăşească de lumină", a subliniat PS Timotei.

Credincioșii ortodocși, romano-catolici și greco-catolici marchează duminică sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim – Floriile, una dintre cele mai importante sărbători care anunță Paștele.

Potrivit tradiției Bisericii, este singurul moment din viața pământească a lui Iisus Hristos în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De această dată, El își pregătește singur intrarea în cetate, împlinind profețiile din Vechiul Testament, pentru a fi recunoscut, potrivit legii, drept Mesia, Mântuitorul lumii.

Mulțimile îl întâmpină cu entuziasm, purtând ramuri de finic și de măslin și strigând: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”.

Prin aceste cuvinte, oamenii recunosc în El prezența divină și venirea lui Dumnezeu în lume pentru mântuirea ei. Intrarea triumfală în Ierusalim prefigurează victoria apropiată asupra morții, dar și biruința întregii omeniri, pe care Iisus o purta în Sine.

De Florii, credincioșii merg la biserică pentru a sfinți ramuri de salcie, pe care apoi le așază la ferestre, uși sau porți. În unele regiuni, mai ales în zonele rurale, oamenii se încing cu aceste ramuri peste mijloc, convinși că ritualul îi ferește de boli și le aduce vigoare. Se crede, totodată, că salcia sfințită apără casa de necazuri și de primejdii.

Ramurile de salcie împărțite în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care mulțimile l-au întâmpinat pe Iisus în Ierusalim.

Această sărbătoare marchează începutul ultimei săptămâni a Postului Mare – Săptămâna Patimilor – timp de reculegere și pregătire spirituală pentru marea sărbătoare a Învierii. Anul acesta, Paștele va fi celebrat în aceeași zi de către toți creștinii – ortodocși, romano-catolici și greco-catolici – pe data de 20 aprilie.

×
x close