Antena 3 CNN Actualitate Religie Cum se trece corect pe sub masă în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Puţini credincioşi ştiu asta

Cum se trece corect pe sub masă în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Puţini credincioşi ştiu asta

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 10:00 30 Apr 2024 Modificat la 10:03 30 Apr 2024
cum se trece corect pe sub masa vinerea mare
Cum se trece corect pe sub masă în Vinerea Mare. Puţini credincioşi ştiu asta Sursa foto: Doxologia.ro

Sfântul Epitaf, Sfântul Aer sau Plasceniţa este o pânză de in sau de mătase pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului.

În Vinerea Mare, în toate bisericile se săvârşeşte după slujba Ceasurilor împărăteşti, slujba Vecerniei Mari în cadrul căreia se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf.

Potrivit tradiţiei, creştinii ortodocşi sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf, apoi trec pe sub masa pe care este aşezat.

Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului.

Totodată, în cadrul slujbei atât preoţii, cât şi credincioşii poartă în procesiune Sfântul Epitaj, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Mântuitorului.

După încheierea acestei procesiuni, Sfântul Epitaf este dus în Sfântul Altar, fiind apoi aşezat pe Sfânta Masă, scrie crestinortodox.ro

Cum se trece corect pe sub Sfântul Epitaf, Sfântul Aer sau Plascenița în Vinerea Mare

Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi, se face într-o poziţie în care toţi creştinii vor să arate o maximă pietate faţă de icoana Mântuitorului mort şi pus în mormânt astfel încât să se înţeleagă că toţi conştientizează că El a murit nu din vinovăţia lui, ci ca să absolve în faţa lui Dumnezeu propria noastră vinovăţie, a fiecăruia în parte”, a spus preotul Nicolae Crângaşu pentru DCNews.ro

De ce e bine să ţinem post în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, oamenii rămân fără protecţie divină. În această zi de doliu, oamenii nu trebuie să consume nimic altceva în afară de apă, până ce soarele apune. Scopul acestui ritual este de a ne aminti de patimile pe care le-a suferit Mântuitorul Iisus Hristos înainte să moară. De asemenea, se spune că toţi cei care ţin post negru în Vinerea Mare vor fi feriţi de boli şi vor avea spor în toate lucrurile pe care doresc să le facă.

×
x close