Antena 3 CNN Actualitate Religie Cine au fost Sf. Ioachim şi Ana, sărbătoriţi pe 9 septembrie. Ce spune Biblia despre ei

Cine au fost Sf. Ioachim şi Ana, sărbătoriţi pe 9 septembrie. Ce spune Biblia despre ei

sfintii ioachim si ana sarbatoare 9 septembrie 2024
Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana, sărbătoare pe 9 septembrie. Sursa foto: doxologia.ro
de I.D.    |    08 Sep 2024   •   21:30

Sfinții Ioachim și Ana sunt prăznuiți pe 9 septembrie în calendarul ortodox. Ei sunt părinții Fecioarei Maria, cunoscuți pentru viața lor sfântă și răbdarea în fața încercărilor.

După ani de rugăciuni, Dumnezeu le-a dăruit o fiică, pe Maica Domnului, la vârsta înaintată. Tradiția îi consideră modele de credință și rugăciune stăruitoare, fiind ocrotitorii familiilor și ai celor care își doresc copii.

Sf. Ioachim și Ana au fost părinții Maicii Domnului

Pe 9 septembrie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, considerați modele de credință și răbdare. Sfântul Ioachim provenea din neamul lui Iuda, iar Sfânta Ana din neamul lui Levi.

Cuplul a trăit o viață dreaptă și plină de evlavie, dar s-au confruntat cu o mare suferință: nu au avut copii mulți ani. În acea perioadă, infertilitatea era considerată o pedeapsă divină, însă Ioachim și Ana nu și-au pierdut speranța și au continuat să se roage.

La bătrânețe, prin harul lui Dumnezeu, au primit darul unei fiice: pe Fecioara Maria, cea care avea să devină Născătoarea Mântuitorului.

Biserica mărturisește că Fecioara Maria este Născătoarea de Dumnezeu, deoarece Fiul născut din ea este însuși Fiul lui Dumnezeu. Astfel, Sfinții Ioachim și Ana sunt considerați bunicii lui Hristos. Sfântul Ioachim a murit la vârsta de 80 de ani, iar Sfânta Ana la 70, la doi ani după el. Deși au o zi specială de prăznuire pe 9 septembrie, ei sunt pomeniți în fiecare slujbă prin rugăciunea care invocă ajutorul lor divin, scrie crestinortodox.ro

Ce spune Biblia despre Sf. Ioachim și Ana

Deși Sfânta Scriptură nu oferă multe detalii despre viețile Sfinților Ioachim și Ana, informațiile despre ei provin în special din scrieri apocrife, cum ar fi "Protoevanghelia lui Iacov".

Acolo este menționat faptul că Ioachim, întristat de lipsa de urmași, s-a retras în pustie pentru a se ruga, iar Ana a rămas acasă, rugându-se și ea cu lacrimi.

Amândurora li s-a arătat un înger, care le-a vestit că vor avea un copil binecuvântat. Această naștere miraculoasă a fost considerată un răspuns direct la credința lor neclintită și la rugăciunile lor constante.

Tradiții de Sf. Ioachim și Ana

Sărbătoarea Sf. Ioachim și Ana este marcată de diverse tradiții în rândul credincioșilor. Se spune că este o zi propice pentru rugăciuni destinate celor care își doresc copii sau care întâmpină dificultăți în căsătorie și familie.

De asemenea, în tradiția populară, această zi este asociată cu protejarea familiei și a căminului. Mulți credincioși participă la slujbe speciale, unde se citesc rugăciuni pentru sănătatea părinților și copiilor.

 În zonele rurale, sărbătoarea este considerată un moment de binecuvântare a recoltelor și a muncii agricole.

×
Citește mai multe din Religie
» Vezi toate știrile din Religie
Cele mai noi știri
Parteneri
x close