Antena 3 CNN Actualitate Religie Cea mai veche rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Ioan Botezătorul

Cea mai veche rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Ioan Botezătorul

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:00 07 Ian 2024 Modificat la 11:00 07 Ian 2024
cea mai veche rugaciune facatoare de minuni catre sfantul ioan botezatorul
Cea mai veche rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Ioan Botezătorul Sursa foto: Pexels.com

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ioan, în fiecare an, pe 7 ianuarie, la o zi distanță de Bobotează.

Sfântul Ioan este cunoscut în Biblie ca fiind vărul după trup al Mântuitorului Iisus Hristos.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, era rudă cu Sfânta Fecioară Maria.

Acesta era smerit și mereu acesta purta o haină din păr de cămilă. Până să fie prins de Irod, acesta a trăit în pustie, într-o peșteră.

Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul

"Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei.

Citeşte şi: Semnificaţia numelui Ion/Ioana. Mesajul special pe care îl poartă acest nume sfânt

Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său.

Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin".

Tradiţii şi obiceiuri la români de Sfântul Ioan

Pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Sfântul Ion este bine să petreci și să râzi. Cine nu se bucură azi, va fi nefericit tot anul.

Mare atenție, la petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

De sărbătoare Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, nu se stinge candela! Aceasta arde pentru bunăstare în familie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Totodată, de Sfântul Ion nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion "se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.

×
x close