După înălțarea la cer a lui Iisus Hristos și începutul propovăduirii Sfinților Apostoli, din pricina persecuțiilor, creștinii primelor veacuri se adunau pe furiş la slujbele săvârșite în catacombe.
Mulți dintre ei nici nu știau să citească și, de aceea, majoritatea istorisirilor biblice legate de activitatea Mântuitorului le erau înfățișate în mod vizual, prin intermediul picturilor și al desenelor, o metodă destul de inovativă, dar de mare ajutor în vestirea Evangheliei.
Printre aceste inscripții se numără și cea mai veche reprezentare cunoscută până în prezent a Maicii Domnului. Ea a fost înfățișată pentru prima dată, cu Iisus Hristos în brațe. Ilustra'ia a fost descoperită în catacomba Sfintei Priscila din Roma, și se crede că aparține secolului al III-lea.
Citește și: Cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă este rostită zilnic
Lângă Maica Domnului este reprezentat un profet al Vechiului Testament, care ține în mâna stângă un sul pe care a fost înscrisă prorocia legată de Nașterea Mântuitorului, iar cu mâna dreaptă arată spre steaua pictată deasupra capului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, potrivit bizanticons.ro.