Cand vin la biserica, multi oameni aduc la sfantul altar, ca o obisnuinta, un pomelnic, unde scriu atat numele lor, cat si ale celor pe care ii poarta in gand – rude, prieteni, cunoscuti sau chiar animale.
Parintele Bogdan Dedu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Iasilor si preot slujitor la Biserica „Sfantul Spiridon” din Iasi, a explicat pentru BZI.ro cum se alcatuieste un pomelnic si la ce slujbe ale Bisericii se pomenesc cei vii sau adormiti.
"Se intampla ca un crestin sa aduca la biserica un pomelnic si sa considere ca a facut tot ceea ce trebuia: va fi pomenit la biserica si cu aceasta si-a incheiat datoria sa, el nu mai are nimic de facut. In realitate, este nevoie si de rugaciunea personala. Si aici ar trebui sa existe un pomelnic. Acesta – fie ca este scris, fie ca nu – este de dorit sa cuprinda cat mai multe nume: de la cei apropiati din familie – sot, sotie, copii, parinti, bunici, nasi, prieteni – pana la nefericitii acestei lumi. Parintele Sofronie Saharov ne indeamna: „Cand va rugati, rugati-va pentru toti si pentru fiecare. Si adaugati: „Pentru rugaciunile lor, pentru rugaciunile lui, miluieste-ma si pe mine”. Astfel, putin cate putin, constiinta voastra se va largi”.
In pomelnicul ce urmeaza a fi dus la biserica se trec numai numele de botez ale celor pe care dorim sa-i pomenim (Ioan, Ana, Elena). Nu se trec numele prescurtate sau poreclele. Se intelege, numai oamenii pot fi trecuti in pomelnic. Spun aceasta deoarece au fost cazuri in care cel care a alcatuit pomelnicul a considerat de cuviinta sa treaca si numele cainelui la care tinea foarte mult", a spus părintele.