În noaptea Învierii, bisericile din țară sunt pline de credincioși. Aceșia participă la slujbă și primesc Lumina Sfântă, pe care o aduc acasă.
Mântuitorul Iisus Hristos este numit în Sfânta Evanghelie "Lumina lumii”, putând fi înțeleasă simbolistica lumânării din noaptea de Înviere.
Preoții atrag atenția că lumânarea cu care am luat Lumina Sfântă nu se stinge de pragul casei sau de grindă, așa cum spun anumite superstiții.
De asemenea, dacă s-a stins, lumânarea nu trebuie să fie aruncată și nu trebuie să fia alăturată celorlalte lumânări cu care mergem la biserică.
Este bine ca lumânarea cu care am luat Lumina Sfântă să fie aprinsă câte puțin în toate zilele din Săptămâna Luminată.
Totodată, cu încunviințarea preotului, credincioșii pot păstra această lumânare pentru a o aprinde la nevoie, în momentele de încercare sau de boală, notează doxologia.ro.
Această lumânare este specială, deoarece a purtat Lumina Sfântă de la Ierusalim.
Cum se aprinde Sfânta Lumină la Ierusalim
Sfântul Mormânt al Mântuitorului se află în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, fiind situat în mijlocul rotondei.
Aici, an de an, la Paștele Ortodox, se întâmplă o mare minune a ortodoxiei, anume focul care se aprinde deasupra Sfântului Mormânt.
În Vinerea Mare, imediat după Prohod, Mormântul este verificat de un polițist arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel.
Aceștia se asigură că în interior nu există nicio sursă de foc, apoi îl controlează pe ierarhul grec care presară vată pe Mormântul Domnului. Ulterior, ușa Sfântului Mormânt se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
Pogorârea Sfintei Lumini are loc, în fiecare an, în Sâmbăta Mare, aceasta fiind oferită pelerinilor aflați în Biserica Sfântului Mormânt de către Patriarhul Ierusalimului.
Acesta intră în Sfântul Mormânt ținând în mâini patru mănunchiuri formate din 33 de lumânări, adică numărul anilor trăiți de Iisus pe pământ.
Aflat în Sfântul Mormânt, Patriarhul îngenunchează și rostește mai multe rugăciuni. După un timp, credincioșii aflați în Biserică observă o lumină puternică, sub forma unui fulger care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată pe piatra din interiorul Mormântului.
Timp de câteva minute, focul aprins poate fi atins, deoarece acesta nu arde. Patriarhul strânge cu mâinile vata aprinsă și apoi o pune în două cupe de aur.
O cupă este dusă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena, potrivit sursei citate.
La final, acesta iese din Mormântul Domnului și le oferă pelerinilor Sfânta Lumină, strigând de trei ori: "Veniți de luați Lumină!”.