Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 3 NOIEMBRIE. Ce sfinți sărbătorim astăzi?

CALENDAR ORTODOX 3 NOIEMBRIE. Ce sfinți sărbătorim astăzi?

o_1dome76tl1ful1ltje41gqnog8b.jpg
Foto: Doxologia.ro
03 Noi 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 3 NOIEMBRIE. Sfintii Achepsima, episcopul, Iosif, preotul si Aitala, diaconul au trait in secolul al IV lea, in vremea imparatului Sapor, regele persilor.

CALENDAR ORTODOX 3 NOIEMBRIE. Achepsima a fost arestat in timpul prigonei impotriva crestinilor din timpul domniei lui Sapor si aruncat in temnita, unde a patimit vreme de trei ani. Dupa torturi bestiale el a fost decapitat. Moartea sa i-a fost descoperita in chip minunat de un copil, care, potrivit Traditiei a intrat in casa acestuia si l-a sarutat pe cap spunandu-i: "Fericit este acest cinstit cap, caci cu cununa muceniciei pentru Hristos se va incununa!"

CALENDAR ORTODOX 3 NOIEMBRIE. Iosif si Aitala pentru ca au avut curajul sa marturiseasca credinta in Hristos au fost ingropati in pamant pana la mijloc, iar tortionarii i-au silit pe crestini sa ii bata cu pietre. Prin lucrarea lui Dumnezeu, noaptea, trupul lui Iosif s-a facut nevazut, iar peste trupul lui Aitala a rasarit un arbore de mir cu ale carui frunze si ramuri oamenii primeau vindecare de orice boala erau cuprinsi. Acest arbore a rodit vreme de cinci ani, pana cand paganii l-au taiat din radacina.

CALENDAR ORTODOX 3 NOIEMBRIE. Troparul Sfinţilor Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif, preotul şi Aitala, diaconul

CALENDAR ORTODOX 3 NOIEMBRIE. Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

CALENDAR ORTODOX 3 NOIEMBRIE. Condacul Sfinţilor Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif, preotul şi Aitala, diaconul

Glasul 2

Cântând cele de sus...

CALENDAR ORTODOX 3 NOIEMBRIE. Cele Dumnezeieşti de Taină le-ai învăţat, înţelepte, cu cinste, jertfă primită ai fost, de Dumnezeu fericite. Că paharul lui Hristos ai băut cu mărire, Sfinte Achepsima, cu cei împreună pătimitori cu tine, rugându-te neîncetat pentru noi toţi.

CALENDAR ORTODOX 3 NOIEMBRIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintirii bisericii Sfantului Marelui Mucenic Gheorghe din Lida si asezarea sfintelor lui moaste in ea;

- Sfantului Cuvios Achepsima;

- Sfantului Cuvios Teodor, episcopul Arghirei;

- Sfintilor Mucenici Sever, Androna, Teodot si Teodota;

- Sfantului Cuvios Ilie;

- A noua sfinti mucenici;

- A douazeci si opt de sfinti mucenici;

- Sfantului Ahemenid Persul, marturisitorul.

×
Citește mai multe din Religie
» Vezi toate știrile din Religie
Cele mai noi știri
Parteneri
x close