Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 23 iunie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie de Rusalii

Calendar ortodox 23 iunie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie de Rusalii

Calendar ortodox 23 iunie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie de Rusalii
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iun 2024   •   06:00

În fiecare an, la 50 de zile după Învierea Domnului, credincioșii cinstesc marea sărbătoare a Rusaliilor, cunoscută şi sub numele de Pogorârea Sfântului Duh sau Duminica Cincizecimii.

Încă înainte de patima și moartea Sa, Iisus le-a prezis ucenicilor că le va trimite un alt "Mângâietor”: Duhul Adevărului, care îi va învăța tot Adevărul.

Astfel, Rusaliile marchează evenimentul biblic al Pogorârii Sfântului Duh peste apostoli.

Împlinirea promisiunii a avut loc la zece zile după Înălțare, în dimineața zilei în care evreii serbau, la Ierusalim, Cincizecimea, ziua primirii Legii, pe Muntele Sinai, de către Moise, notează doxologia.ro.

Citește și: Calendar ortodox pentru iunie 2024. Înălțarea Domnului și Rusaliile, printre cele mai importante sărbători ale lunii

Rusaliile reprezintă o zi de bucurie, care marchează, de asemenea întemeierea Bisericii creștine, prin prezența Sfântului Duh.

Potrivit scrierilor bisericești, Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-a umplut pe apostoli de daruri.

Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci, începând, astfel, să propovăduiască Evanghelia în toată lumea.

Calendar ortodox 23 iunie 2024, Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile

Sărbătoarea de Rusalii cade întotdeauna duminica, la zece zile după Înălţare şi la 50 de zile după Paşte.

Sărbătoarea Rusaliilor are consacrate două zile, duminică și luni. Astfel, în 2024, Rusaliile se sărbătoresc pe 23 și 24 iunie.

În lumea satului tradițional, această zi este marcată de mai multe obiceiuri și tradiții. De exemplu, în această zi, oamenii duc la biserică ramuri de tei sau nuc pentru a fi sfințite, apoi împodobesc cu ele intrarea în casă și ferestrele, astfel încât locuința să fie protejată de spiritele rele. 

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Duh. Se spune în dimineaţa zilei de Rusalii

"Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duh al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.

Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci.

Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!"

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Garry Kasparov: Războiul pornit de Putin se răspândește
x close