Sărbătoarea de Bobotează face trimitere la botezul Mântuitorului Iisus Hristos în râul Iordan, de către Sfântul Ioan Botezătorul.
Totodată, sărbătoarea de Bobotează este, simbolic şi o sărbătoare a purificării naturii de forţele răului, prin stropirea cu apă sfinţită.
În ziua de 6 ianuarie, preoţii sfinţesc apele, iar cu apa sfinţită oamenii îşi stropesc casele şi animalele. Restul de agheasmă pe care o primesc de la preot o păstrează în sticle, pentru leac.
Potrivit tradiţiei populare, atunci când preotul introduce sau aruncă crucea în apă, dracii ies de unde s-au ascuns şi fug pe câmp, dar nu pot fi văzuţi de oameni, ci doar de lupi, care îi urmăresc şi îi sfâşie.
Ce este interzis să se întâmple în case de Bobotează
Agheasma luată de la preot în ziua de Bobotează, pe 6 ianuarie, ajută la curăţarea gospodăriei de diavoli, moroi, șerpi, purici, boli, dar și de influența oamenilor malefici, precum favorizarea unor recolte bogate.
Potrivit tradiţiei, în ziua de 6 ianuarie, de sărbătoarea Bobotezei, este strict interzis ca oamenii să se certe în casă sau să dea bani cu împrumut.
Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe și nu se face curățenie în case, pentru a nu alunga norocul.
De asemenea, se crede că acoperirea oglinzilor în această zi ajută la alungarea ghinionul și a energiilor negative.
Totodată, se spune că este bine să evităm aprinderea focului în această zi, sărbătoarea fiind asociată cu pacea și binecuvântarea.