Arhiepiscopul Ciprian spune că statutul Bisericii Ortodoxe Române interzice categoric înstrăinarea terenurilor patriei. Înaltpreasfinţia Sa Ciprian, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a spus recent, la Focşani, la lansarea cărţii unui teolog vrâncean, că este dureros că o suprafaţă extrem de mare din pământul ţării a ajuns în stăpânirea străinilor, scrie adevarul.ro.
Contextul în care Arhiepiscopul a făcut această declaraţie a fost legat de o discuţie cu privire la secularizarea averilor bisericeşti făcută de principele Alexandru Ioan Cuza, cunoscut fiind faptul că la vremea aceea o pătrime din suprafaţa terenurilor agricole şi forestiere din România se afla în propietatea bisericilor şi mănăstirilor.
"Dacă acele suprafeţe arabile de pământ al ţării noastre ar fi fost acum în proprietatea bisericii nu s-ar mai fi pierdut 40-50% din pământul arabil al ţării noastre. A fost înstrăinătat, e adevărat, în condiţii legale, dar imorale. Pentru că statutul de organizare al bisericii noastre strămoşeşti interzice vreunui episcop sau preot să înstrăineze ceea ce a moştenit de la înaintaşi. În momentul de faţă vă pot garanta că ceea ce deţine biserica va rămâne în continuare patrimoniu naţional", a spus Arhiepiscopul Ciprian.