Antena 3 CNN Actualitate Religie Arabia Saudită și Emiratele Arabe au decis ca rugăciunile de vineri să nu depășească 15 minute. Care este motivul

Arabia Saudită și Emiratele Arabe au decis ca rugăciunile de vineri să nu depășească 15 minute. Care este motivul

Arabia Saudită și Emiratele Arabe au decis ca rugăciunile de vineri să nu depășească 15 minute. Care este motivul
Clericul Muqtada al-Sadr a îndemnat predicatorii să „adere la rugăciuni simple" | Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    28 Iun 2024   •   16:10

Musulmanii din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au scurtat rugăciunile tradiţionale de vineri din cauza căldurii intense, până sfârşitul verii. 

În multe țări, musulmanii efectuează rugăciunile de vineri la amiază, care includ o predică religioasă, în zone deschise din interiorul și din afara moscheilor.

Emiratele Arabe Unite au ordonat tuturor predicatorilor din țară să limiteze rugăciunile de vineri la 10 minute până la începutul lunii octombrie, „pentru a asigura siguranța credincioșilor".

În Arabia Saudită, rugăciunile de vineri la Marea Moschee din Mecca și la Moscheea Profetului din Medina sunt limitate la 15 minute, pentru a ține cont de credincioșii care se roagă în zonele exterioare, neumbrite, a declarat Președinția Afacerilor Religioase.

În Irak, influentul cleric Muqtada al-Sadr a îndemnat predicatorii să „adere la rugăciuni simple" pentru a menține predica de vineri scurtă, astfel încât credincioșii să evite căldura intensă.

Valuri de căldură extremă au afectat populația din Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni.

Peste 1.300 de pelerini musulmani au murit din cauza căldurii extreme în timpul pelerinajului anual Hajj, care s-a încheiat la începutul lunii iunie.

Tragedie, în timpul pelerinajului de la Mecca: Peste 1.000 de oameni au murit

Rudele persoanelor dispărute în timpul pelerinajului Hajj din vestul Arabiei Saudite și-au căutat apropiații în spitale miercuri, temându-se de ce este mai rău, după ce peste 900 de pelerini și-au pierdut viața, majoritatea din cauza caniculei, relatează AFP, conform Agerpres

Majoritatea celor decedați la Hajj-ul din săptămâna trecută din Mecca, cel mai sfânt oraș al islamului, sunt cetățeni egipteni.

Conform unui diplomat arab, numărul pelerinilor egipteni decedați a ajuns la cel puțin 600. "Toate decesele recente sunt cauzate de căldură", a spus el pentru AFP, în timp ce temperaturile au atins 51,8 grade Celsius.

Anterior, alți diplomați au anunțat că cel puțin 323 de egipteni au murit în timpul Hajj-ului, la care au participat aproximativ 1,8 milioane de persoane, majoritatea din străinătate.

Oficialii egipteni din Arabia Saudită au raportat până acum 1.400 de cazuri de pelerini dispăruți, incluzând cei 600 de decedați, a adăugat diplomatul arab.

Noul bilanț al Egiptului ridică la 922 numărul total al deceselor înregistrate până acum la Hajj, conform unei numărători realizate de AFP pe baza datelor din diferite țări.

Mabrouka bint Salem Shoushana, o femeie de 70 de ani din Tunisia, este dispărută de sâmbătă, de la începutul pelerinajului la Muntele Arafat, a declarat soțul ei, Mohammed. Deoarece nu era înregistrată și nu avea un permis oficial pentru Hajj, nu a avut acces la instalațiile de aer condiționat, care i-ar fi permis să se răcorească după orele de rugăciune în aer liber, a explicat el.

"Îi era atât de cald și nu avea niciun loc unde să doarmă. Am căutat-o în toate spitalele și încă nu știu nimic despre ea", a adăugat el.

Facebook și alte rețele sociale au fost inundate cu fotografii și solicitări de informații despre persoanele dispărute.

Ghada Mahmoud Dawoud, o femeie egipteană, este dispărută de sâmbătă.

"Am primit un telefon de la fiica ei din Egipt, care m-a rugat să postez un mesaj pe Facebook pentru a ajuta la găsirea ei", a declarat un prieten de familie stabilit în Arabia Saudită, dorind să rămână anonim.

"Nu am găsit-o pe lista persoanelor decedate, ceea ce ne dă speranța că este încă în viață", a spus el.

Pelerinajul Hajj este unul dintre cei cinci piloni ai islamului și o datorie pe care toți musulmanii apți de muncă trebuie să o îndeplinească o dată în viață, dacă au mijloacele financiare și fizice necesare

Datele Hajj-ului sunt stabilite conform calendarului musulman, bazat pe cicluri lunare, iar în ultimii ani ritualurile au avut loc la temperaturi extreme.

Evenimentul este din ce în ce mai afectat de schimbările climatice, conform unui studiu saudit publicat în mai, care arată că temperaturile din locurile de desfășurare a ritualurilor au crescut cu 0,4 grade Celsius la fiecare zece ani.

În fiecare an, zeci de mii de pelerini încearcă să participe la Hajj fără o autorizație oficială, din cauza costurilor ridicate, ceea ce îi privează de accesul la spațiile cu instalații de climatizare.

Pe lângă cetățenii egipteni decedați, diplomații arabi au raportat moartea a 60 de iordanieni și victime din Indonezia, Iran, Senegal, Tunisia și Kurdistanul irakian. Un diplomat asiatic a raportat 68 de decese în rândul pelerinilor indieni.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Terenuri care costă cât o ceașcă de cafea pe metru pătrat
x close