'În calitate de creștini, dorim să ne aducem contribuția la soluţionarea crizei ecologice cu care se confruntă în prezent omenirea', a afirmat suveranul pontif, într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace, cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, și președintelui Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, cardinalul Kurt Koch.
În scrisoare, papa a afirmat că această inițiativă răspunde preocupării sale, împărtășită de patriarhul ecumenic Bartolomeu I, pentru viitorul Creaţiei şi a subliniat că celebrarea acestei zile în același timp cu Biserica Ortodoxă constituie o mărturie privind 'comuniunea din ce în ce mai mare cu fraţii ortodocşi'.
'Trăim într-o vreme în care toţi creştinii înfruntăm provocări identice și importante, cărora trebuie să le dăm răspunsuri comune dacă dorim să fim mai credibili şi eficienţi', a afirmat sfântul părinte.
Papa Francisc a apreciat că această Zi oferă fiecărui credincios și comunităților o valoroasă ocazie de a-și reînnoi vocația de 'custozi ai Creaţiei', de a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru minunata sa lucrare încredințată omului și de a invoca milostivirea lui pentru păcatele comise împotriva lumii în care trăim.
Această iniţiativă a Papei Francisc este strâns legată de enciclica asupra mediului înconjurător intitulată 'Laudato si (Slavă ţie). Despre ocrotirea casei comune', publicată la 18 iunie, prin care a cerut guvernelor și persoanelor particulare o revoluţie 'verde' pentru salvarea planetei.
Instituirea 'Zilei mondiale de rugăciune pentru ocrotirea Creației' reprezintă o nouă acțiune prin care Papa Francisc se alătură preocupărilor referitoare la viitorul planetei manifestate în această perioadă de pregătire a summitului asupra schimbărilor climatice care va avea loc sub egida ONU în decembrie la Paris.