Antena 3 CNN Actualitate Religie 13 septembrie, sărbătoare cu cruce neagră. Cine este Sfântul Ioan de la Prislop

13 septembrie, sărbătoare cu cruce neagră. Cine este Sfântul Ioan de la Prislop

Sfântul Ioan de la Prislop este unul dintre marii sfin?i ai Bisericii Ortodoxe Române, cunoscut pentru via?a sa de pustnicie ?i credin?a profund?.
Sărbătoare cu cruce neagră pe 13 septembrie, de Sf Ioan de la Prislop. FOTO: Getty Images
de Ioana Dobre    |    12 Sep 2024   •   20:00

Sărbătoare cu cruce neagră de Sf. Ioan de la Prislop, sfântul binecunoscut pentru viaţa sa pe care a dus-o în izolare.

Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxă în anul 1992. 

Cine a fost Sfântul Ioan de la Prislop, prăznuit pe 13 septembrie

Sfântul Ioan de la Prislop este unul dintre marii sfinți ai Bisericii Ortodoxe Române, cunoscut pentru viața sa de pustnicie și credința profundă.

Cuviosul Ioan din Mănăstirea Prislop este una dintre figurile sfinte ale Bisericii Ortodoxe Române. Mănăstirea Prislop, fondată de Sfântul Nicodim de la Tismana la începutul secolului XV, a devenit un loc de refugiu pentru călugări în căutarea liniștii spirituale. În acest cadru de sihăstrie, mulți monahi s-au dedicat vieții ascetice între secolele XV și XVIII, printre care și Cuviosul Ioan, cunoscut sub numele de „Sfântul Ioan de la Silvaș”.

Originar din satul Silvașul de Sus, Cuviosul Ioan a renunțat la viața lumească și s-a alăturat obștii mănăstirii în jurul secolului XV. A trăit în rugăciune și post sever, dobândind o reputație de sfânt încă din timpul vieții. S-a retras într-o chilie săpată de el însuși în malul stâncos al pârâului Silvuț, unde a petrecut ani de nevoință și luptă spirituală cu ispitele. Credincioșii din zonă îl vizitau frecvent, căutând sfatul și binecuvântarea sa, iar rugăciunile lui erau considerate vindecătoare.

Cuviosul Ioan a murit împușcat de un vânător care l-a confundat cu o fiară, în timp ce își săpa o fereastră în chilie. După moartea sa, moaștele au fost duse în Țara Românească, probabil la mănăstiri importante precum Tismana sau Cozia. 

Sfintele sale moaște sunt cinstite și astăzi de credincioși, iar mulți îi cer ajutorul în momente de încercare. Pe 13 septembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ioan de la Prislop, iar credincioșii îl sărbătoresc prin rugăciuni şi pelerinaje la mănăstiri, scrie doxologia.ro

Care sunt tradițiile acestei zile

Pe 13 septembrie, ziua de prăznuire a Sf. Ioan de la Prislop, există mai multe tradiții și obiceiuri păstrate de creştinii ortodocși.

Printre acestea, una dintre cele mai importante este participarea la slujbele religioase, în special la mănăstirile sau bisericile care poartă hramul Sfântului Ioan.

În unele comunități rurale, se fac pelerinaje la locurile legate de viața sfântului, unde se aduc ofrande și se aprind lumânări.

De asemenea, se spune că este o zi bună pentru a face fapte bune și pentru a-i ajuta pe cei aflați în suferință, urmând exemplul de dăruire al sfântului.

×
Citește mai multe din Religie
» Vezi toate știrile din Religie
Cele mai noi știri
Parteneri
x close