Antena 3 CNN Actualitate Relaţia dintre România şi Ucraina după 100 de zile de război

Relaţia dintre România şi Ucraina după 100 de zile de război

Au trecut 100 de zile de când a început războiul dintre Rusia şi Ucraina, iar ţara noastră a devenit în tot acest timp un pilon important de ajutor şi susţinere pentru Ucraina. România a ajutat Ucraina cu alimente, medicamente şi carburanţi din rezerva de stat. Pe lângă aceste ajutoare, au fost şi sume de bani provenite din donaţii.

Relaţia dintre România şi Ucraina după 100 de zile de război
Relaţia dintre România şi Ucraina după 100 de zile de război Sursa foto: Eduard Vinatoru
de Xenia Croitoru    |    03 Iun 2022   •   12:17

Aproximativ un milion de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la începutul războiului şi peste 10 mii dintre ei au cerut oficial, documente provizorii în ţara noastră.

Ajutorul oferit de România pentru Ucraina s-a tradus în ajutoare umanitare, convoaiele care au plecat de aproximativ 2 ori pe lună de aici au transportat medicamente de peste 5 milioane de lei, peste 21 de transporturi de alimente către Ucraina, Hrană caldă pentru refugiaţii de la noi, ajutor miliar.

Şi nu în ultimul rând asigurarea exportului de cereale de la Constanţa. Peste 240 de tone de cereale au fost exportate, după ce porturile din Ucraina au fost blocate de aramata rusă.

Asigurarea Hubului umanitar de la Suceava, care a devenit funcţional în luna martie, unde a fost trimite medicamente şi alimente pentru refugiaţi, iar cazarea le-a fost asigurată în corturi încălzite.

Peste 18 milioane de lei a fost suma alocată de Guvern pentru alimentele refugiaţilor.

România a asigurat cetăţenie rapidă pentru uncrainenii veniţi la noi. Guvernul a alocat 45 de milioane de lei pentru persoanele fizice care au cazat refugiaţi ucraineni.

Pe 4 aprilie, Volodimir Zelenscki s-a adresat Parlamentului României.

La acel moment a existat şi o problemă cu traducerea discursului, nu a fost sunet, însă mesajul preşedintelui ucrainean a fost unul în care a cerut ajutor României şi a mulţumit pentru susţinere în acest război care nu le aparţine. După acest discrus au urmat vizitele premierului Nicolae Ciucă şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu.

O vizită controversată pentru România, pentru că au mers cu o zi înainte în Ucraina, fără Florin Cîţu, care nu ar fi ştitut la acel moment de prezenţa celor doi în Ucraina.

Tot în această perioadă, în România au fost prezente şi Kamala Harris şi Jill Biden. Vicepreşedintele SUA a spus la acel moment că NATO este o garanţie de securitate şi că ţara noastră este foarte importantă în fancul estic.

Iar Jill Biden, prima doamnă a SUA a venit în România pentru a vizita baza de la Mihail Kogălniceanu, s-a întâlnit cu Preşedintele României, cu Carmen Iohannis, cu care a şi vizitat o şcoală cu elevi ucraineni refugiaţi, după care a plecat în Slovacia.

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina România Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close