"Vor fi create perimetre speciale la Catedrala din Iaşi, dar oamenii trebuie să înţeleagă că nu se pot aduna într-un mod nelimitat în curtea Mitropoliei sau în alte spaţii unde vor fi manifestări. Va trebui să aducem permanent un număr mult mai mare de voluntari decât s-a făcut vreodată. Fluxurile pentru pelerini trebuie să fie clar stabilite”, a precizat, marţi, edilul Mihai Chirica.
"În zonele în care sunt intrate în carantină acele localități, ei nu se pot deplasa decât pentru motive foarte clar întemeiate de lege. Lucruri care sunt strict necesare vieții. Nu cred că vor putea părăsi localitățile acele autocare din localități unde indicele de infectare este spre carantinare.", a adăugat acesta.
Totodată, Mihai Chirica a declarat că este posibil ca racla cu sfintele moaşte să fie scoasă mai devreme din Catedrală, astfel încât să fie evitată aglomeraţia.
"Fac apel la înţelepciunea fiecărui pelerin să înţeleagă că Sfânta este permanent aici. Este adevărat că ziua ei este pe 14 octombrie, dar poate fi oricând vizitată în cursul anului. În ultimele zile, o parte dintre pelerini au trecut deja pe la sfintele moaşte, au venit oameni de pe tot teritoriul României. Noi ca primărie susţinem ideea Mitropoliei ca sfintele moaşte să fie scoase mai devreme din catedrală”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Orașul Iași introduce carantina de noapte în weekend, din cauza COVID-19
Orașul Iași a trecut de 6 infectări la mia de locuitori, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a introdus noi resticții, între care carantina de noapte în weekend pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală. Rata de infectare a ajuns, marți, la 6,58 la mie.
CJSU Iași a decis ca în spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive să se organizeze cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minim un metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru persoane vaccinate sau care au trecut prin boală.
Măsurile stabilite de CJSU Iași prin această hotărâre se aplică pentru o perioadă de 14 zile, între 6 și 19 octombrie.
„Am ajuns într-o astfel de situație nedorită mult prea repede și asta demonstrează că toate avertismentele epidemiologilor au fost corecte: acest virus este deosebit de periculos din prisma gradul său neobișnuit de ridicat de răspândire. Este foarte contagios și viteza de răspândire este cea care conduce la rate mari de infectare și la aglomerarea spitalelor.
Avem nevoie să ne păzim, de aceea CJSU Iași a hotărât instituirea acestor măsuri sanitare preventive suplimentare cu scopul de a domoli răspândirea virusului. În același timp, avem în continuare opțiunea de a ne vaccina și îndemn populația care nu a făcut încă vaccinul să aibă încredere că este opțiunea cea mai bună și să se vaccineze.
Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri să depășim această situație pandemică. Prevenția și vaccinarea – acestea sunt singurele noastre opțiuni certe”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.