Cântăreața, actrița de film, compozitoarea și textiera avea 50 de ani.
Într-un interviu acordat pe patul de spital, Rona a declarat că forma de cancer a făcut-o pe fond de stres.
"Am cancer de fumător, în corp de nefumător! Nu am mai fumat de 32 de ani. Acest cancer l-am făcut pe fond de stres.
La începutul anului, Dumnezeu îmi spunea: "Stai liniștită, nu te agita, nu te stresa, ceea ce eu nu am făcut.
Citește și: Averea lăsată în urmă de Rona Hartner: "Nu sunt disperată după fițe și figuri"
M-am agitat peste măsură pentru situații din familie dificile, de dormit nu am dormit aproape deloc, luam câte 2-3 somnifere care mi-au dat peste cap corpul pentru că am vrut să fac eu totul. Deci sfatul meu este să încercați să vă odihniți altfel poți claca cu totul, a declarat artista în urmă cu câteva luni, potrivit Ciao.ro
Cine a fost regretata artistă
Rona Hartner, născută la 9 martie 1973 în București, a murit, joi 23 noiembrie 2023, într-un spital din Paris. Rona a fost o personalitate polivalentă, marcând lumea artistică prin contribuțiile sale în domeniul filmului, muzicii, și teatrului.
De origine germană pe linie paternă și română pe linie maternă, Hartner și-a dedicat viața expresiei artistice și a cunoscut atât succesul cât și provocările pe parcursul carierei sale.
Educația și începuturile carierei artistice
În perioada 1979-1991, Rona Hartner a urmat studiile la școala germană din București, iar în 1991 a început să studieze muzica la Școala de Muzică Titu Maiorescu. Un an mai târziu, și-a continuat educația la Academia de Teatru și Film din București, unde a dezvoltat abilitățile care i-au marcat cariera ulterior.
Succesul internațional
Punctul de cotitură în cariera Ronei Hartner a venit în 1995 când regizorul francez Tony Gatlif i-a oferit rolul principal în filmul "Gadjo Dilo - Străinul Nebun", filmat în România. Acest rol i-a adus recunoașterea internațională și premiul Leopardul de Aur pentru interpretare la Festivalul Internațional de Film de la Locarno în 1996.
În 1996, Rona Hartner a continuat să își facă simțită prezența în producția franco-română "Asfalt Tango", regizată de Nae Caranfil, marcând astfel începutul colaborării sale cu Franța. În 1997, s-a stabilit în această țară și a jucat în thrillerul "Nekro" al lui Nicolas Masson, întorcându-se în România pentru filmul "Dublu extaz" în 1998.
A urmat o serie de apariții în diverse filme, inclusiv "Je suis ne d'une cigogne" (r. Tony Gatlif, 1999), "Cours toujours" (r. Dante Desarthe, 2000), "Sauve moi" (r. Christian Vincent, 2000), "Sexy Harem Ada-Kaleh" (r. Mircea Mureşan, 2001), "Mischka" (r. Jean-François Stevenin, 2002), "Le Divorce" (r. James Ivory, 2003), "Le Temps du Loup" (r. Michael Haneke, 2003), "Maria" (r. Călin Peter Netzer, 2003), "Madame Irma" (r. Didier Bourdon, Yves Fajnberg, 2006), "Poulet aux prunes" (r. Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, 2011), și altele.
Scandalurile în care a fost implicată artista
În anul 1999, a fost implicată într-un notoriu scandal media cunoscut sub numele de "sex-gate de România". Acuzațiile privind o presupusă relație amoroasă cu președintele Emil Constantinescu au atras atenția presei și au făcut-o pe Rona Hartner subiect de știri de prim rang.
Ulterior scandalului, s-a mutat la Paris, unde s-a îndrăgostit și s-a căsătorit cu actorul argentinian Rocco Sedano, cu care a avut o fiică.
Cei doi au divorțat în 2008.
În 2010, Rona Hartner a recunoscut că scandalul din 1999 a fost o înscenare orchestrată la inițiativa secretarului lui Corneliu Vadim Tudor, care i-a propus actriței să facă campanie politică pentru Partidul România Mare.
"Tocmai avusesem mare succes cu un film în Franța și secretarul lui Corneliu Vadim Tudor mi-a propus să mă facă vedetă în România (...) Iar pe 8 ianuarie 1999, am aflat de la televizor că scrisesem un jurnal intim, în care spuneam că sunt amanta președintelui. Bineînțeles, jurnalul era inventat”, a declarat Rona Hartner pentru revista The One în anul 2010.
Cariera muzicală
Pe lângă cariera sa de actriță, Rona Hartner a lăsat în urmă și o moștenire muzicală. În 2002, a colaborat cu David Lynch la albumul "You're More Than That", evidențiind diversitatea talentelor sale.
În calitate de artistă s-a orientat şi spre alte domenii, fiind deopotrivă, interpretă (jazz, rock, reggae, rock alternativ, blues, inclusiv la instrumente - chitară, saxofon, pian) şi dansatoare.
La 29 august 2015, Rona Hartner & The Zuralia Orchestra şi Provincialii au fost invitaţii speciali în concertul pe care Goran Bregovici şi Wedding and Funeral Orchestra l-au susţinut la Bucureşti.