Corpul de control al Prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea - Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), se arată într-un comunicat al instituţiei din subordinea lui Florin Cîţu.
Conform sursei citate, accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: centre de vaccinare, Direcții de Sănătate Publică, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Sănătății (MS), Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populație, singura condiție de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.
Investigaţia Corpului de Control a relevat următoarele aspecte:
- În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.
- Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.
- La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).
Corpul de control al prim-ministrului: Regimul insuficient reglementat al consilierului onorific poate duce la eludarea regimului de incompatibilităţi
Potrivit concluziilor Corpului de control, "regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003, deoarece, prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese".
Consilierul ministrului Vlad Voiculescu, explicații în scandalul accesării Registrului de Vaccinări: "Vom continua să publicăm date!"
Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu, recunoştea în urmă cu o lună, în direct la Antena 3, că a accesat de pe laptopul personal date din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) în timp ce se afla în afara Ministerului.
El a povestit că cerut acces din afara ministerului pentru că dorea să lucreze cu datele din RENV în timp ce se afla în provincie, la Craiova.
Voinea a respins acuzațiile că ar fi accesat date cu caracter personal și a calificat drept "fabulații" informațiile conform cărora, în timp ce el accesa datele din RENV, sistemul ar fi fost supus unor atacuri informatice iar baza de date ar fi fost copiată și pusă la dispoziția institutelor farmaceutice.
"Nu sunt nu sunt angajat, sunt numit consilier onorific prin Ordin de ministru. Accesul primit nu este la baza de date a RENV. Este un cont limitat, care oferă accesul la date statistice. Nu se accesează date personale sau sensibile. Accesul Ministerului Sănătății la datele din Registrul Electronic Național de Vaccinări este limitat la date precum numărul de vaccinări din centre și tipul de vaccin utilizat. Sunt date cu caracter public, pe care le-am transparentizat", a spus consilierul lui Vlad Voiculescu.
Ștefan Voinea: Am cerut acces de pe adresa unui calculator din Germania
Acesta susține că a accesat în mod absolut legitim datele RENV din afara Ministerului.
"Pentru că mă duceam în weekend la Craiova, am cerut acces pentru un IP fix (adresă statică a unui calculator pe internet, n.r.) care aparține unui Data Center din Germania. Am solicitat includerea acestui IP în white-list (lista "albă", cu acces permis, n.r.)", a precizat Ștefan Voinea, adăugând că a primit acces în urma solicitării făcute, în acest sens, de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.