"Toate analizele ne-au arătat că este o fereastră de oportunitate acum, în acest an, s-ar putea să fie ultima prin care, dacă reuşim să intrăm, această ţară are o şansă foarte mare şi unul din instrumentele serioase de dezvoltare echilibrată a României reprezintă regionalizarea", a spus Liviu Dragnea.
Potrivit acestuia, s-a intrat în etapa a doua, cea de configurare a viitoarelor regiuni administrative, care trebuie să se bazeze pe analize serioase şi să conţină informaţii despre fluxurile economice, căile de comunicaţie, potenţialul de dezvoltare, astfel încât fiecare regiune să aibă o şansă, pe de-o parte, să se dezvolte şi, pe de altă parte, diferenţele de dezvoltare să se diminueze.
"Suntem foarte aproape. Când vom fi aproape de forma finală cu toate motivaţiile, vom continua dezbaterile publice", a spus Dragnea.
Acesta a adăugat că presa face presiuni asupra sa să dea publicităţii hărţile, dar nu intenţionează să cedeze.
Liviu Dragnea a adăugat că au existat întâlniri cu experţi care au lucrat la procesele de regionalizare din Franţa, Italia, Germania sau Polonia, care au fost utile pentru că, deşi România nu poate adopta vreun model, întrucât "are specificul ei", autorităţile se pot inspira din aceste procese ca să evite greşelile făcute şi astfel riscurile să fie diminuate.
Totodată, vicepremierul a afirmat că s-a stabilit ca viitoarele regiuni să nu fie făcute pe sistemul monopolar.
"Nu vrem să înlocuim ghemul de decizie de la Bucureşti cu opt centre sau câte vor fi care devin aspiratoare, se dezvoltă, iar restul regiunii rămâne în continuare la periferie. (...)Vom stimula localităţile rurale să se asocieze, în aşa fel încât sistemul de dezvoltare în România, în loc să fie dezechilibrat cu câteva insule de dezvoltare, să fie pe sistem fagure, cu legături între toate localităţile în aşa fel încât dezvoltarea unei localităţi să poată să ajute şi la dezvoltarea celeilalte", a declarat Dragnea.
Potrivit acestuia, acum există câteva milioane de cetăţeni care au acces la civilizaţie, iar "milioane şi milioane de români' nu au aşa ceva.
Întrebat dacă regionalizarea nu va reprezenta un prim pas pentru divizarea teritorială a României, Dragnea a spus că la nivelul consiliilor regionale se vor putea adopta doar decizii, nu şi legi.