Regele Mihai I al României este parte importantă din istoria poporului român şi sigura persoană care a reuşit să scoată în stradă un milion de oameni care l-au aplaudat.
În acelaşi timp este şi singurul şef de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în viaţă. Cadou de ziua sa, regele va avea, de astăzi, în Bucureşti şi o piaţetă care-i poartă numele.
Mihai s-a născut în 1921, la Peleş, într-o perioadă în care România încerca să-şi revină după Primul Război Mondial. Pentru familia regală era primul nepot şi moştenitorul tronului. Pe 20 iulie 1927, la doar şase ani urcă pe tron, după moartea regelui Ferdinand.
Rămâne rege doar trei ani. În iunie 1930, Carol al II-lea, revine în ţară, iar Mihai I devine primul rege succedat de tatăl său. Zece ani mai târziu, în 1940, Mihai revine la tron după ce mareşalul Antonescu îl obligă pe Carol să abdice.
Cel de-al Doilea Război Mondial şi comunismul au fost începutul sfârşitului pentru domnia lui Mihai. În 1945, regele este obligat să accepte un guvern dominat de Partidul Comunist Român.
Doi ani mai târziu, în noiembrie 1947, comuniştii şi-au dus planul la bun sfârşitul şi l-au silit pe Mihai Întâi să abdice. Două luni mai târziu a fost exilat, fără a mai avea dreptul să se întoarcă vreodată. 42 de ani, Regele Mihai nu a pus piciorul pe pământ românesc. Prima tentativă, la un an după Revoluţia din 1989, nu a avut succes. Abia în 1992, noul guvern îi permite regelui să se întoarcă, de Paşte.
Primit cu mare fast, regele Mihai s-a adresat mulţimii la hotel.
Cinci ani mai târziu, în 1997, Mihai I revine de tot în ţară şi primeşte un paşaport românesc. În acelaşi an, familia regală începe vizitele prin România. De atunci, Regele a fost invocat, criticat sau atacat. Şi, abia la venerabila vârstă de 90 de ani, anul trecut, a fost invitat să ţină un discurs în Parlamentul României.