Regele Mihai a vorbit astăzi în Parlamentul României, la mai bine de jumătate de veac de la abdicare. Fostul suveran a fost întâmpinat,
la sosirea la Parlament, de preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
CITIŢI DISCURSUL INTEGRAL SUSŢINUT DE REGELE MIHAI ÎN PARLAMENTŞedinţa
a început la ora 10.00, iar regele Mihai
a fost primit la Parlament cu onoruri rezervate doar şefilor de stat.
Cu mici excepţii, toţi aleşii au anunţat că vor veni la şedinţa solemnă.
A lipsit Traian Băsescu, dar a fost prezent fostul şef de stat, Ion Iliescu.
La finalul discursului, toate persoanele aflate în sala Parlamentului s-au ridicat în picioare şi l-au aplaudat pe Regele Mihai. Din lojă s-au auzit scandări "Trăiască Regele" şi "Regele Mihai".
REGELE MIHAI, DISCURS ISTORIC ÎN PARLAMENT:
CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE REGELUI MIHAI:
- Sunt mai bine de 60 de ani de când m-am adresat ultima oară naţiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie invitaţia. Prima noastră datorie este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţă în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din decembrie 1989. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.
- Ultimii 20 de ani au adus democraţie, libertăţi şi un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, îşi îndeplinesc visele şi încearcă să-şi consolideze viaţa.
-
România a evoluat mult în ultimele două decenii.- Politica este o sabie cu două tăişuri. (...) Poate aduce prejudicii dacă nesocoteşte rolul instituţiilor statului.
- Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire a democraţiei, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare.
- România are nevoie de infrastructură.
- Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului
-
Casa Regală va continua să susţină interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării.Regele a primit un cadou din partea parlamentarilor: - Coroana nu este o imagine a trecutului. Este reflectarea statului în continuitatea lui istorică şi a naţiunii în devenire.
- Lumea de mâine nu poate exista fără credinţă şi fără memorie. Interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre.
- În 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate venind de pe toate meridianele globului. (...) A sosit momentul să avem un comportament public rupt de moravurile trecutului. Demagogia şi primitivistul nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii de dinainte de 1989.
-
Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul, să redevenim demni şi respectaţi.- Am servit naţiunea română. (...) După 84 de ani de când am devenit rege, pot spune că cele mai importante lucruri, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.
Regele Mihai a oferit Parlamentului un bust al regelui Carol I- România are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi.
- Jurământul meu continuă să fie valabil pentru toţi românii.
-
Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume. -
Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.
Aşa să ne ajute Dumnezeu! Citiţi informaţii despre viaţa Regelui MihaiPrincipesa Margareta a declarat, luni searã, la un eveniment caritabil organizat la Ateneul Român, cã discursul pe care Regele Mihai îl va susţine, marţi, la Parlament, va dura aproximativ opt minute.
Înaintea şedinţei solemne, Regele Mihai a oferit Parlamentului un bust al regelui Carol I, care va fi aplasat în holul Camerei Deputaţilor. Regele a primit ca amintire din partea parlamentarilor un basorelief de dimensiuni mici dar si o distincţie onorifică.
Citiţi şi
Presa internaţională, despre Regele MihaiPrezenţa deputaţilor PDL la discursul regelui Mihai nu a fost decisă la nivel de grup, fiecare parlamentar având libertatea de decide dacă asistă la discurs. Parlamentarii opoziţiei au anunţat că vor veni toţi la şedinţa solemnă.
Regele Mihai a stat în plenul Parlamentului pe un jilţ special, pe care au stat doar preşedinţii României când au depus jurământul.
Ce familii regale vor participa la aniversarea Regelui MihaiUrmăreşte la Antena 3 un program special de ziua Regelui
Sinteza Zilei te invită să laşi un mesaj pentru Regele Mihai