Regele Mihai se retrage din viața publică după ce a fost diagnosticat cu “carcinomepidermoid metastazant”şi “leucemie cronică”.
Ce este leucemia cronică
Leucemia limfocitara cronica reprezinta o forma de cancer al sangelui, care apare cel mai frecvent la persoanele in varsta, 70 – 80% dintre pacienti fiind diagnosticati dupa varsta de 55 ani. Leucemia limfocitara cronica este cea mai frecventa forma de leucemie la adulti, reprezentand aproximativ 30 – 40% din toate formele de leucemie 2, scrie
romaniancancerleague.org.Incidenta bolii in tarile vestice este de aproximativ 2-4 cazuri la 100,000 de locuitori1, fiind cu 30% mai des intalnita la barbati decat la femei 2. Desi se crede ca leucemia limfocitara cronica este o boala ce evolueaza lent, o proportie semnificativa a pacientilor dezvolta o forma a bolii care evolueaza rapid.
Factorii de risc care determina aparitia leucemiei limfocitare cronice nu sunt pe deplin cunoscuti si nu se cunoaste nici daca factorii obisnuiti de risc ai altor tipuri de cancer precum fumatul, dieta, expunerea la radiatii, infectiile reprezinta un risc crescut pentru aparitia LLC.
Celulele canceroase apar ca rezultat al unei erori de ADN sau a materialului genetic al unei celule formatoare de limfocite, care face ca celula sa devina maligna. Cu toate acestea, s-a evidentiat faptul ca anumite persoane prezinta un risc mai mare de a dezvolta LLC. In urma unor studii de epidemiologie s-a constatat ca exista o predispozitie mostenita in dezvoltarea LLC si a altor boli limfoproliferative cu celula B.
Boala nu este usor de diagnosticat, in stadiile initiale fiind asimptomatica. Multe cazuri de LLC pot fi detectate in timpul examinarilor medicale periodice de rutina, atunci cand poate fi evidentiata o crestere a numarului de globule albe. In alte cazuri, boala poate fi diagnosticata dupa ce pacientul a fost examinat pentru o alta boala, de exemplu o infectie pulmonara.