Antena 3 CNN Actualitate „Regele asfaltului din Argeş“, Cătălin Spătaru, rămâne în arest

„Regele asfaltului din Argeş“, Cătălin Spătaru, rămâne în arest

2 minute de citit Publicat la 18:34 12 Mar 2012 Modificat la 18:34 12 Mar 2012
„Regele asfaltului din Argeş“, Cătălin Spătaru, rămâne în arest
Foto: bzi.ro
Omul de afaceri argeşean Cătălin Spătaru, supranumit şi "regele asfaltului", rămâne în arest, au decis, luni, magistraţii Curţii de Apel Craiova, informează Mediafax. Astfel, a fost respins recursul formulat de Spătaru la decizia Tribunalului Mehedinţi, care emisese mandat de arestare preventivă pe numele său.
   
Potrivit lui Liviu Mândrilă din cadrul Biroului de relaţii publice al Curţii de Apel Craiova, magistraţii au respins recursul formulat de Cătălin Spătaru şi de Mihai Ion la decizia Tribunalului Mehedinţi de arestare preventivă.
   
De asemenea, magistraţii craioveni au decis ca Mihai Gheorghe, Mihai Claudia, Mihai Mariţa şi Motoi Remus Marinel să fie cercetaţi în libertate.
   
În noaptea de 5 spre 6 martie, Cătălin Spătaru, cercetat în dosarul privind un grup infracţional suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, a fost arestat pentru 20 de zile de Tribunalul Mehedinţi.

Totodată, magistraţii au emis mandat de arestare preventivă pe numele unui bărbat din Strehaia, Mihai Ion. Ulterior, cei doi au făcut recurs la decizia Tribunalului Mehedinţi.
   
În 26 februarie, anchetatorii au făcut 30 de percheziţii domiciliare - 13 în localitatea Strehaia, nouă în judeţul Hunedoara, patru în municipiul Cluj, trei în municipiul Timişoara şi una în judetul Argeş - la membrii unui grup infracţional suspectaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
   
Liderii grupării, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arăta în comunicatul DIICOT.
   
În acest scop, membrii grupării au înfiinţat cinci societăţi comerciale tip "fantomă", cu sediul în localitatea Strehaia, "acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale", a pecizat DIICOT.
   
Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării.
   
Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până în acest moment la 20 de milioane de euro.
   
Un număr de 21 de persoane, între care şi finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, au fost reţinute în acest caz. Întrucât nu a fost găsit la locuinţă de anchetatori, Cătălin Spătaru a fost dat în consemn la frontieră, apoi reţinut pentru 24 de ore.
   
Vineri, Curtea de Apel Craiova a emis mandate de arestare pentru 29 de zile pentru Silvian Toma, Tomuţa Gabriel, Sârbu Daniel şi Chiru Vasile.
   
De asemenea, procurorii DIICOT au pus sechestru pe Hotelul "Roman" din Băile Herculane deţinut de Silvian Toma.
   
Totodată, în cazul lui Cătălin Spătaru, cunoscut drept "regele asfaltului din Argeş", a fost pus sechestru pe mai multe hoteluri, benzinării, balastiere, precum şi pe aproximativ 50 de mijloace de transport, dar şi pe alte active ale firmelor pe care o deţine.
   


×
x close