Antena 3 CNN Actualitate Refugiaţii din zonele de conflict, aduşi în România pe perioadă nedeterminată. Vezi criteriile de selecţie

Refugiaţii din zonele de conflict, aduşi în România pe perioadă nedeterminată. Vezi criteriile de selecţie

4 minute de citit Publicat la 16:56 30 Apr 2009 Modificat la 16:56 30 Apr 2009
Refugiaţii din zonele de conflict, aduşi în România pe perioadă nedeterminată. Vezi criteriile de selecţie
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Refugiaţii care au obţinut deja statutul de azilanţi pe teritoriile altor ţări şi cărora drepturile de acolo nu le sunt respectate, pot să se instaleze pe teritoriul României, pe o perioadă nedeterminată, după ce Oficiul Român pentru Imigrări (ORI) îi va selecta după mai multe criterii. Conform unei hotărâri de guvern din decembrie 2008, România poate să aducă anual, până în 2010, nu număr de 40 de refugiaţi şi care vor putea beneficia din partea statului român de protecţie permanentă. Reinstalarea este un proces în care un refugiat care a părăsit ţara de origine din motive politice, cum ar fi persecutarea din cauza războiului sau a poliţiei şi a găsit azil temporar într-o alta, se instalează într-o ţară terţă, unde va avea parte de protecţie permanentă. Antena3.ro vă prezintă cum stă momentan situaţia în România şi condiţiile pe care un refugiat trebuie să le îndeplinească, pentru a putea fi relocat în ţara noastră.

Drepturile refugiaţilor de pe teritoriul României sunt stipulate în două legi, una care datează din 2006 şi care se referă la obţinerea azilului în ţara noastră şi alta, o hotărâre de guvern din decembrie 2008, care priveşte relocarea refugiaţilor în România.

Conform legislaţiei în vigoare, statutul de refugiat se recunoaşte, la cerere, cetăţeanului străin care, în urma unei temeri bine întemeiate de a fi persecutat pe motive de rasă, religie, naţionalitate, opinii politice sau apartenenţăa la un anumit grup social, nu poate sau nu doreşte să se reîntoarcă în ţara respectivă.

In contextul Convenţiei de la Geneva şi al unui protocol încheiat la New York, privind statutul refugiaţilor, România a adoptat la sfârşitul anului trecut o hotărâre de guvern prin cae va accepta în perioada 2008-2010 un număr de 120 de refugiaţi care au nevoie să fie relocaţi din ţările în care au azil, pe motive politice şi care vor fi repartizaţi în tranşe anuale de 40 de persoane.

Şapte condiţii pentru a rămâne în România

Pentru ca refugiaţii să poată fi selectaţi şi apoi transferaţi pe teritoriul ţării noastre, ei trebuie să îndeplinească şapte condiţii, care vor fi luate în vizor de Oficiul Român pentru Imigrări (ORI), autoritatea competentă cu relocarea refugiaţilor în România. Astfel, persoanele trebuie să aibă statut de refugiat în ţara respectivă, nu se bucură de protecţie efectivă pe teritoriul statului de azil, nu are perspective de integrare în statul de azil, nu are perspective de repatriere voluntara în ţara de origine, nu reprezintă un pericol public pentru ordinea publică sau pentru securitatea naţională ori sănătatea ori morala publică, prezintă potenţial de integrare în societatea românească şi îşi manifestă expres acceptul de a fi relocat în România. Viitorii refugiaţi relocaţi vor putea să treacă "graniţele" ţării noastre abia după ce absolv proba dosarelor personale, care vor fi evaluate de ORI şi de interviul propriu-zis.

"Tara noastră este la început în acest proces de relocare a refugiaţilor, cu aducerea a doar 40 de refugiaţi anual. State precum Canada, SUA sau Australia, care se află în top 3 al ţărilor care se ocupă cu reinstalarea azilanţilor, au anual chiar şi 55.000 de refugiaţi. In Europa însă numărul refugiaţilor este mai scăzut, de exemplu în Suedia se aduc pe an 2000 de refugiaţi, iar în Olanda sau Marea Britanie aproape 500 de persoane. Portugalia însă are un număr mai scăzut decât al României, respectiv 30 de refugiaţi anual", explică pentru Antena3.ro Radu Mircea, şeful Serviciului Integrarea Socială a Străinilor din cadrul ORI.

Tot el adaugă pentru Antena3.ro că până la finanul anului 2009, România trebuie să decidă de unde vor fi aduşi refugiaţii şi că după ce se va termina procesul de selecţie, aceştia vor fi transferaţi la Centrul Regional pentru Refugiaţi din Galaţi, unde, pe lângă capacitatea de 250 de locuri a centrului, vor mai fi adăugate alte 40, pentru primirea refugiaţilor din cadrul proiectului.

Momentan nu se cunosc date despre ţările de unde vor fi relocaţi refugiaţii. Răazvan Samoilă, directorul executiv al Forumului Român pentru Refugiaţi şi Migranţi ARCA spune pentru Antena3.ro că regiunile din care pot proveni refugiaţii sunt zonele de conflict.

"In principal refugiaţii vin din ţările în care problemele cu care se confrunta persoanele de acolo sunt de ordin politic, de exemplu din zone de război sau în care persecutarea se axează pe motive religioase sau sociale. Aici putem vorbi de regiuni ca Irak, Iran sau Somalia", detaliază Samoilă pentru Antena3.ro.

Ce NU înseamnă relocarea ?

Conform unui studiu al Comisiei Bisericilor pentru Migranţii din Europa, un ong internaţional care luptă pentru drepturile migranţilor şi ale refugiaţilor, care a fost remis către Antena3.ro, reinstalarea refugiaţilor nu ar trebui să fie confundată cu reîntoarcerea sau repatrierea.

Relocarea nu substituie alte forme de protecţie ale refugiaţilor, cum ar fi azilul, ci doar vine în completarea acestora.

Prin procesul de reinstalare statele decid pot garanta protecţia durabilă a persoanelor selectate, din momentul în care ajung ele ajung în ţara de relocare.

Paula Safta, Antena3.ro

×
x close