„Le putem oferi refugiaţilor cursuri de calificare, pentru că dacă vor veni aici, vor fi în căutarea unui loc de muncă şi au nevoie de anumite competenţe pentru ca să poată fi angajaţi. Este, totuşi, o problemă pentru că unii dintre ei, chiar dacă au pregătire de specialitate, cel mai probabil nu şi-au luat actele cu ei sau poate că le-au fost arse în bombardamente, pentru că vorbim de o zonă de conflict”, a explicat Marcel Miclău.
Potrivit şefului AJOFM Timiş, în evidenţele instituţiei sunt mai puţin de o sută de persoane care provin din state non-UE, cu permise de muncă sau rezidenţă permanentă. Marcel Miclău spune că a observat un lucru foarte interesant.
“Sunt persoane care obţin permisul de muncă, se angajează la un angajator din Timiş şi apoi pleacă în Germania. Pe ei îi interesează un singur lucru, să ajungă pe piaţa muncii. Refugiaţii care obţin rezidenţa permanentă în România pot pleca să lucreze şi în alte ţări din Uniunea Europeană. Cei cu rezidenţă permanentă au aceleaşi drepturi ca şi românii”, a mai precizat directorul AJOFM Timiş.