În Satul Speranţei se află 83 de refugiaţi, 37 de copii şi 35 de femei ucrainiene.
Aproximativ 40% dintre refugiaţii care au plecat din nou în Ucraina s-au reîntors în Satul Speranţei
"Încă de la început ne-am ocupat ca toate aceste lucruri să nu lipsească, pentru ca totul să se desfăşoare într-un climat normal, decent, pentru că niciodată nu putem suplini sau înlocui casa, pentru că nicăieri nu e ca acasă. Am încercat ca toate aceste condiţii să ajungă în dreptul lor şi să îi facă să rămână cu amintiri de neuitat, chiar daca nu sunt la ei acasă", a declarat Bogdan Loghin, primar Rădăuţi.
Satul Speranței este pentru zeci de refugiați a doua casă, locul unde și-au găsit temporar liniștea, iar copii și-au regăsit zâmbetul.
Nicoleta, Olichka și Yura, împreună cu mama lor au stat în satul Speranței câteva zile iar acum pleacă încrezători spre Germania.
Persoanele care doresc să doneze pentru a-i ajuta pe refugiaţi o pot face în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, atât în lei cât și în euro sau la numărul special 8831*, printr-un sms cu textul Satul Speranței.
Satul Speranței, adăpostul sigur pentru refugiați, în așteptarea întoarcerii acasă
Împreună cu Antena 3 și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), am construit Satul Speranței, un adăpost sigur pentru refugiații din Ucraina care au fost nevoiți sa își abandoneze casele din cauza războiului.
Adăpostul se află la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, în Municipiul Rădăuți din judetul Suceava, și este administrat de IGSU.
Cele 60 de case modulare pot oferi adăpost pentru aproximativ 240 de persoane și sunt utilate și mobilate, racordate la utilități, apă, curent electric. Satul are și un centru destinat copiilor, dotat pentru activități educative și de recreere.
Sunt locuințe temporare în care pot sta mame cu copii și rudele lor, tineri, studenți, oricine are nevoie. Satul asigură confortul pentru o mai ușoară adaptare cu noua lor viață spre care i-a împins războiul.
Cu ajutorul donatorilor, companii și persoane fizice, Satul Speranței poate asigura un spațiu de cazare mai confortabil decât cel din corturi, pe termen scurt, mediu și lung, pentru copii și femei din Ucraina, refugiați de război.
Oamenii au acces la o locuință mobilată și la servicii esențiale, li se acoperă cheltuielile lunare de întreținere a spaţiilor construite, iar durata șederii și selecția sunt stabilite de IGSU.