La punctul de frontieră de la Isaccea din judeţul Tulcea, timpii de staţionare nu sunt atât de mari ca la Vama Siret sau Sighet.
Migranţii sunt preluaţi imediat de echipele de voluntari care s-au mobilizat pentru a-i ajuta cu transport, cazare sau masă. Ucrainenii sunt aşteptaţi cu hrană caldă, ceai şi tot felul de alimente. De asemenea sunt puse la dispoziţia mamelor cu copii, pături şi scutece.
În momentul în care se eliberează cheiul în punctul de frontieră, bacul porneşte de pe partea ucraineană şi vine din nou cu un nou transport de oameni, în jur de 200 reuşind să urce la fiecare transport.
Sunt puţin cei care rămân la Isaccea, doar cei care cer azil, dar mulţi trec repede prin vamă.
Sunt oameni care peste noapte au rămas la Mănăstirea Niculiţel sau la Sala de Sport din Isaccea, iar dimineaţă la prima oră şi-au reluat drumul spre rudele din România, Bulgaria sau chiar mai departe.
Oamenii merg unde văd cu ochii, fug din ţara lor în care nimic nu mai este sigur sub asaltul forţelor ruse.
În ultimele 24 de ore au trecut mai bine de 2000 de oameni, iar autorităţile se aşteaptă ca numărul lor să crească. În zonă sunt instalate circa 20 de corturi pregătite pentru migranţi.
47.000 de ucraineni au intrat în ţară până la miezul nopţii
Până la miezul nopții au intrat în România 47.000 de cetățeni ucrainieni, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru, în timpul ședinței grupului pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.
Dintre aceștia, 22.785 au ieșit deja din țară. În țară sunt 25.000 de ucrainieni, dintre care 102 au depus cerere de azil.
Centrele de azil au un grad de ocupare de 57%, incluzânt toți solicitații de azil, nu numai cei ucrainieni.
Sunt operaaționalizate două tabere mobile, una la Sighet și una la Siret, în ultima aflându-se 41 de cetățeni ucrainieni. Tot la Siret se află un număr de studenți indieni care vor fi repatriați.