Soarta celor 200 de kilograme de combustibil nuclear, dintre care aproapte 40% este uraniul îmbogăţit, folosit la experimentele reactorului de pe platforma Măgurele, rămâne incertă. Motivul îl reprezintă decizia Guvernului de a reduce drastic bugetul Cercetării.
Deşeurile de la Măgurele ar trebui să ajungă în Rusia, în baza unui acord semnat acum cinci ani între Departamentul de Energie al Statelor Unite şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.
Atunci instituţia americană se obliga să suporte, în limita a 4,5 milioane de dolari, cheltuielile aferente transportului combustibilului din România în Rusia.
Chiar dacă rămân pe teritoriul României, specialiştii de la Măgurele dau asigurări că deşeurile nucleare nu prezintă pericol pentru populaţie.
Totuşi, depozitarea deşeurilor în Rusia reprezintă o cerinţă a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.
Ultimul transport din România către Rusia al combustibilului neutilizat de reactorul de la Măgurele, oprit definitiv în 2002, a avut loc în urmă cu şase ani, se arată în cotidianul "Gândul". Reducerea bugetului afectează şi conservarea reactorului, ce se ridică la 3,8 milioane de lei pe an.
Luni, parlamentarii au decis să mai adauge 10 milioane de lei bugetului Cercetării. Sindicaliştii sunt însă nemulumiţi şi au anunţat proteste în stradă.
Sindicaliştii din Cercetare vor picheta sediul Parlamentului, începând de marţi, între orele 8.30 şi 11.30. Ei sunt nemulţumiţi că bugetul alocat Cercetării, în acest an, este de trei ori mai mic decât cel din 2008. Mai precis, fondurile prevăzute pentru Educaţie pe 2009 totalizează numai 0,19% din PIB, faţă de 0,54%, în 2008. Acţiunile de protest vor continua pe durata dezbaterilor proiectului de buget, pentru 2009.
Antena 3