Antena 3 CNN Actualitate Un expert în sănătate publică explică de ce nu este indicat ca elevii să stea câte doi în bancă la şcoală

Un expert în sănătate publică explică de ce nu este indicat ca elevii să stea câte doi în bancă la şcoală

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 21:00 03 Feb 2021 Modificat la 21:00 03 Feb 2021
Un expert în sănătate publică explică de ce nu este indicat ca elevii să stea câte doi în bancă la şcoală

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri că, din 8 februarie, elevii vor sta câte doi în bancă acolo unde clasele permit, purtarea măştii fiind în continnuare o cerinţă esenţială. El a motivat această decizie precizând că "distanțarea este importantă, dar nu trebuie să fie absurdă”.

În replică, expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheş, a explicat de ce această măsură nu este indicată.

"deși a fost în mod clar demonstrată transmiterea COVID-19 predominant prin aerosoli, continuăm să ne focalizăm cu precădere pe dezinfectarea suprafețelor. NU este ok ca elevii să stea câte 2 în bancă, la fel cum nu este ok ca oamenii să ardă în spitale", a spus expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheş, reamintind tragedia de la institutul "Matei Balş" unde au murit 11 persoane.

El a invocat un studiu, publicat în The Lancet, care arată că virusul rezistă o perioadă scurtă pe suprafeţe, numai când a fost aplicat artificial, în cantităţi anormal de mari, comparativ cu ceea ce ne confruntam zi de zi.

"argumentul "atât putem face" nu este suficient, mai ales în condițiile în care activitatea ministerului educației în ultimele săptămâni nu a fost deloc focalizată pe asigurarea condițiilor pentru școală în siguranță", a mai scris expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheş pe Facebook.

Ce se întâmplă dacă un elev face febră sau guturai. La doi profesori bolnavi de COVID, se închide şcoala. Alte reguli spuse de ministrul Educaţiei

În contextul redeschiderii şcolilor, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a explicat că un elev care va prezenta la şcoală simptome asemnătoare celor prezente la îmbolnăvirea cu COVID ar trebui să beneficieze de un test COVID gratuit. "Ar putea fi un triaj triplu, odată părinţii care observă semne, apoi un test rapid antigen şi pentru confirmare, un test PCR", a spus Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

"Este important ca în fiecare şcoală să existe o persoană cu competenţe medicale care să facă aceste teste, sau să faciliteze accesul pentru un astfel de test. Din păcate, nu este un lucru simplu de făcut, ştiut fiind public stadiul în care ne găsim în ceea ce priveşte personalul medical", a completat ministrul Educaţiei.

Ce se întâmplă dacă se îmbolnăvesc profesorii de COVID

Ministrul Educaţiei a vorbit şi de scenariul în care profesorii vor începe să se îmbolnăvească. "În primul rând dacă este vorba de un profesor din învăţământul gimneazial sau liceal, mai ales dacă este vorba de o şcoală din scenariul galben, profesorul respectiv ar fi mai uşor de înlocuit. Lucrurile stau cu totul altfel în învăţământul primar şi în grădiniţe, unde dacă s-a îmbolnăvit un învăţător sau un educator, în cazul în care nu există un cadru didactic de schimb, din păcate şcoala în acea clasă va trece în on-line.

"În al doilea rând, dacă profesorul are vulnerabilităţi clinice certificate medical, orarul poate fi construit în aşa fel încât dacă profesorul de matematică are contraindicaţii medicale cu privire la prezenţa fizică, orele matematică se pot pune separat într-o zi a săptămânii. În acea zi, elevii nu vor mai merge fizic la şcoală, ci vor rămâne acasă să facă on-line", a mai spus Cîmpeanu.

 

 

×
TOP articole
x close