Antena 3 CNN Actualitate Aeroportul de la Suceava, redeschis traficului aerian

Aeroportul de la Suceava, redeschis traficului aerian

aeroport-suceava-schita-1.jpg
25 Oct 2015   •   18:37

Peste două sute de suceveni, oficialități județene și locale, parlamentari, au participat, duminică, la sfințirea Aeroportului ''Ștefan cel Mare'' Suceava, oficiată de ÎPS Pimen cu ocazia deschiderii oficiale a obiectivului, după modernizarea acestuia în baza unui proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de peste 105 milioane de lei, anunţă Agerpres.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a declarat că aeroportul este deschis, de duminică, traficului aerian intern și internațional, urmând doar să se realizeze recepția investiției, ce presupune și alocarea ultimei tranșe din finanțare, de sub 2% din valoarea financiară a contractului.

Nechifor a anunțat că, timp de o săptămână, la aeroport va fi un program de ''porți deschise'', pentru ca oricare sucevean doritor să vadă modul în care a fost modernizat obiectivul să o poată face.

Totodată, Nechifor a spus că, la terminalul de plecări, în fiecare seară de la ora 18,00, va putea fi vizionat filmul ''Aurel Vlaicu'' în regia lui Mircea Drăgan.

''Mircea Drăgan ne-a acordat permisiunea să-l difuzăm pe aeroport. El (n.r. — Mircea Drăgan) este cel care a regizat și capodoperele filmului românesc 'Ștefan cel Mare', 'Frații Jderi', 'Neamul Șoimăreștilor', care au fost filmate în Suceava. Vreau să-i mulțumesc pe această cale maestrului Drăgan că a fost extrem de deschis și ne-a ajutat să promovăm noțiunea de zbor aici la Suceava'', a spus Nechifor.

Președintele CJ Suceava a menționat că lucrările la aeroport vor continua până în 10 decembrie, în condițiile în care trebuie finalizate toate măsurile de siguranță și securitate ce sunt prevăzute în Regulamentul 139 al Uniunii Europene (UE).

''Suceava va fi singurul aeroport din țară care respectă total prevederile Regulamentului 139 al UE, privind siguranța și securitatea aeroportuară'', a spus Nechifor, precizând că noul regulament a fost aprobat recent, iar față de proiectul inițial se mai lucrează la o formulă de atenuare a pantei de la pistă la acostament.

Compania Tarom va efectua curse regulate Suceava-București și retur, prima fiind programată pe 12 noiembrie, urmând a se stabili frecvența acestora și includerea în programul de zbor.

Nechifor a subliniat că Aeroportul Suceava este ''cel mai bine dotat'' aeroport din România, după Otopeni, și că va fi ''motorul de dezvoltare'' pentru regiunea Suceava-Botoșani.

În ceea ce privește sistemul de navigație ILS, acesta urmează să fie montat de către specialiștii de la ROMATSA până în primăvara anului viitor.

Valoarea investiției de la Aeroportul Suceava se ridică la 105 milioane lei. Lucrările de modernizare la aeroport s-au realizat prin trei proiecte, unul finanțat de ROMATSA, care instalează aparatura de control și trafic aerian, unul de modernizare a pistei și a sistemului de balizaj, finanțat de Uniunea Europeană, și un altul de modernizare a aerogării, cu fonduri de la CJ Suceava.

Prin proiectul cu finanțare europeană, asigurată prin POS-Transporturi, s-au modernizat pista de rulare, balizajul, s-a construit un nou turn de control și s-a pregătit terenul în vederea amplasării sistemului de navigație.

×
Subiecte în articol: Suceava aeroport
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close