Profesorul Irinel Popescu a spus că transplanturile au fost făcute unei paciente de 59 ani cu ciroză hepatică cauzată de infecţii cu virusurile B şi D, precum şi unui pacient de 57 de ani, cu ciroză hepatică, în urma unei infecţii cu virus C. Ambele transplanturi făcute luni în Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacec" din Institutul Clinic Fundeni au decurs normal, a precizat profesorul Irinel Popescu.
El a mai spus că la Institutul Clinic Fundeni au fost operate persoane cu diverse suferinţe grave ale fictului, iar vârstele au fost de la copii de un an la adulţi de peste 50 de ani.
"Timeea Balog este primul copil din România care a beneficiat de un transplant hepatic. A fost operată în urmă cu 13 ani, când avea doar un an şi trei luni. O altă premieră a fost şi operaţia de transplant cu ficat împărţit. Două vieţi au putut fi salvate după ce ficatul unui tânar, aflat în moarte cerebrală, a fost donat unor bolnavi. Un singur ficat disponibil şi doi tineri de 17 şi 24 de ani care se luptau cu moartea", a mai spus profesorul Irinel Popescu.
Potrivit chirurgului, necesităţile României în materie de transplant hepatic sunt chiar mai mari, dar atingerea cifrei de o sută în 2013 reprezintă o performanţă remarcabilă pentru transplantul de organe solide din România, în contextul în care şi rezultatele postoperatorii sunt la nivelul celor internaţionale.