Şoferii nu trebuie să pornească la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi trebuie să evite deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, recomandă Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în contextul atenţionării de viscol care intră în vigoare vineri seară.
Potrivit MAI, Poliţia Rutieră va fi în stradă în aceste zile, pentru a oferi sprijin conducătorilor auto şi pentru a lua măsurile necesare în cazul în care situaţia meteo impune închiderea unor secţiuni de drum afectate de viscol. La nivel naţional, în această perioadă, acţionează, în medie, 1.600 de poliţişti rutieri. La aceştia se adaugă aproximativ 7.000 de poliţişti de la structurile de ordine publică.
Totodată, Poliţia Rutieră va transmite periodic informări cu privire la starea drumurilor şi, acolo unde sunt probleme, va indica eventualele rute ocolitoare.
"În condiţiile schimbării situaţiei meteorologice, recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă. Pentru siguranţa deplasării, recomandăm şoferilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi circulă pe drumuri cu probleme, să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie", a spus purtătorul de cuvânt al MAI Monica Dajbog.
Ea a mai amintit că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante.
În cazul în care se va impune închiderea unor secţiuni de drum, autorităţile locale trebuie să fie în măsură să asigure spaţii de cazare celor rămaşi blocaţi departe de casă din cauza viscolului. Totodată, la nivel teritorial, autorităţile locale trebuie să aibă o situaţie cât mai exactă cu persoanele care au nevoi medicale speciale - femei însărcinate, bătrâni, dializaţi, astfel încât intervenţia în sprijinul acestora să se facă în timp util, a mai spus reprezentanta MAI.
În aceste zile sunt la datorie 25.000 de poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră pentru a asigura măsurile de siguranţă publică şi pentru a interveni în orice moment în sprijinul populaţiei.
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne funcţionează în regim de permanenţă, 24 de ore din 24, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor. Odată cu accentuarea fenomenelor meteorologice, cel mai probabil, duminică dimineaţă urmează a fi convocat de către vicepremierul Gabriel Oprea Comandamentul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, a mai spus Dajbog.