Guvernul României a transmis că va continua să fie alături de Ucraina împotriva încercării Rusiei de a anexa teritoriul ocupat ilegal Ucraina.
„Condamnăm comportamentul iresponsabil al Rusiei, care nu are alt scop decât să pună în pericol perspectivele de paceși securitate internațională, Continuăm să susținem principiile dreptului internațional”, potrivit unei postări pe pagina de Twitter a Guvernului României.
Consiliul European a adoptat, vineri, o Declarație comună prin care se respinge ferm și este condamnată anexarea de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis.
„Astăzi, m-am alăturat celorlalți membri ai #EUCO (n.r. Consiliului European) în adoptarea unei Declarații comune pentru a respinge ferm și a condamna fără echivoc anexarea ilegală de către Federația Rusă a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson ale Ucrainei“, a scris, pe Twitter, președintele Klaus Iohannis.
MAE: România condamnă anexarea ilegală de către Rusia a unor teritorii ucrainene
România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor „acorduri de intrare în componența Federației Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, anunță Ministerul Afacerilor Externe.
Aceste „acorduri” ilegale și ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran și reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situații, arată comunicatul instituției. .
Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora, în special în ceea ce privește operarea vreunei modificări în privința apartenenței teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina.
Ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU. Federația Rusă acționează contrar tuturor responsabilităților pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii și securității internaționale.
România reamintește faptul că nicio achiziție teritorială bazată pe încălcarea dreptului internațional nu poate fi recunoscută și reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, precum și pentru integritatea teritorială a acestui stat în granițele sale recunoscute internațional, încheie comunicatul ministerului.
Bogdan Aurescu: "Nu există o evoluţie a posturii trupelor ruse pe teren, există doar un act ilegal"
În exclusivitate pentru Antena 3 CNN, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a reiterat că "semnarea acestor așa-zise acorduri de anexare, reprezintă o încălcare gravă a celor mai importante principii și norme de drept internațional, mai ales a principiului suveranității și, respectiv, a principiului integrității teritoriale, în cazul de față al Ucrainei.
Întrebat în ce măsură se schimbă alerta de securitate a României, Aurescu a declarat:
"Practic, față de momentul anterior ceremoniei de astăzi și discursului președintelui Putin, care a durat 36 de minute, nu există niciun fel de evoluție a posturii trupelor ruse în teren. Deci nu există decât un act ilegal care s-a consumat în fața noastră, a tuturor, cu o anumită simbolică. Dar în ceea ce privește postura militară rusă în teren, trupele de ocupație sunt exact acolo unde erau și înainte de acest discurs".
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat formal vineri anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, situate în sud-estul Ucrainei, şi a cerut Administraţiei de la Kiev să înceteze „imediat” ostilităţile, avertizând că armata rusă va risposta prin toate mijloacele posibile.