Nave de recunoaştere şi de atac ale Flotei Rusiei din Marea Neagră, precum şi sisteme de rachete de coastă au fost plasate în stare de alertă, ca reacţie la exerciţiul NATO, Sea Shield - 2019, a anunţat luni Centrul naţional de control în domeniul apărării (al Ministerului Apărării rus), citat de agenţia de presă TASS.
Centrul a indicat că, pentru o reacţie rapidă la situaţii de urgenţă, Flota rusă a Mării Negre a pus în aplicare un pachet de măsuri pentru monitorizarea navelor NATO.
'În zonele desemnate în Marea Neagră, navele de recunoaştere şi grupurile de atac navale, sistemele de rachetă de coastă Bal şi Bastion şi avioanele maritime sunt la datorie', a indicat Centrul naţional de control în domeniul apărării al Rusiei, adăugând că exerciţiul 'Sea Shield - 2019' a început luni, în partea de sud-vest a Mării Negre, cu nave şi aeronave din Statele Unite, Bulgaria, Grecia, Canada, Olanda, România şi Turcia în cooperare cu reprezentanţii forţelor armate georgiene şi ucrainene.
"Sea Shield 19" - cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră, care are loc în perioada 5-13 aprilie, reuneşte 20 de nave militare din şase ţări, precum şi aproximativ 2.200 de militari care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene, adaptate la tipologia ameninţărilor de securitate din regiunea Mării Negre. Navele militare străine urmează să intre în portul Constanţa pe 6 aprilie, data la care este planificată să se desfăşoare deschiderea oficială a Exerciţiului 'Sea Shield 19', la Terminalul de Pasageri, în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu, potrivit Agerpres.
Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat că scopul exercițiului militar Sea Shield 10, la care participă România, nu este să intimideze Rusia, dar că este luată în serios amenințarea acesteia.
"Este un exercițiu care testează interoperabilitatea tuturor partenerilor din această alianță. Noi luăm foarte în serios ceea ce se întâmplă în flancul estic al alianței și aceasta face parte din postura de descurajare și apărare a a flancului estic.
Asta înseamnă că alianța este una solidă care se bazează pe fiecare aliat și care poate să opereze și să intervină în cazul unei situații de criză sau de conflict", a spus Gabriel Leș, la "100 de minute".