"Una dintre cele mai importante decizii vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, în acest sens, Guvernul aprobând, astăzi, ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează cadrul normativ în domeniu.
Practic, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe se va putea face cu mai puţini bani de la autorităţile locale şi cu o contribuţie mult mai mică din partea asociaţiilor de proprietari.
Prin acest act normativ, Guvernul a redus procentul contribuţiei financiare pe care autorităţile locale şi asociaţiile de locatari îl asumă, pentru a putea creşte numărul clădirilor reabilitate termic, dar să şi optimizeze utilizarea fondurilor europene.
Practic, pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor, se vor putea folosi mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%, comparativ cu cei 40%, cum era cazul până acum. Doar 5% din banii necesari reabilitării vor proveni din banii autorităţilor locale sau ai asociaţiilor de locatari", a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Dan Cărbunaru a menţionat că bugetul Uniunii Europene destinat investiţiilor pentru eficienţa energetică a clădirilor în cadrul perioadei de programare 2021-2027 pentru Politica de coeziune este 1,25 miliarde de euro, iar intervenţiile care vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe beneficiază de o alocare financiară totală de 618 milioane de euro.