Profesorul Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, estimează că valul 5 al pandemiei „va avea un impact mai mare decât toate valurile anterioare” din punctul de vedere al cazurilor de infectare și al deceselor și spune că dacă autoritățile vor lua măsuri rapid, vârful noului val ar putea fi „împins” către luna martie.
Dacă nu, „e posibil să ajungem la un vârf în luna februarie, dar atunci situația va fi extrem, extrem de problematică”, a spus Cherecheș, pentru Libertatea.
"Suntem în plin proces de creștere. Acum e posibil ca saltul ăsta să fie din cauza raportării problematice din perioada sărbătorilor, pentru că au fost mai puțini oameni prin DSP-uri care au fost activi, dar e clar că suntem pe creștere.
În condițiile în care în România, în continuare nu se testează suficient, e foarte greu de spus. E clar că avem tulpina Omicron și că ei i de datorează creșterea actuală. Noi secvențiem mult prea puțin. Cazurile care sunt raportate nu înseamnă absolut nimic la nivel de populație. În alte țări, unde se secvențiază aproape tot, au o imagine clară. La noi, faptul că s-au găsit încă zece cazuri nu înseamnă nimic, deci cel mai probabil avem Omicronul și eu spun că până la finalul lunii martie va prelua complet locul ocupat de Delta.
Întrebat când va fi vârful valului 5, profesorul Răzvan Cherecheș a răspuns:
"Asta depinde foarte mult de măsurile care vor fi luate de autorități, pentru că viteza de transmitere e foarte mare și prioritatea autorităților ar fi să aplatizeze cât de mult curba, ca să împingă vârful cât mai departe. Un vârf mai rapid este un vârf mai înalt, care înseamnă mii sau chiar zeci de mii de morți suplimentari. Dacă autoritățile își fac treaba, vor împinge vârful cât mai mult către luna martie. Dacă nu, e posibil să ajungem la un vârf în luna februarie, dar atunci situația va fi extrem, extrem de problematică.
INSP: Varianta Omicron nu are încă transmitere comunitară în România
Nu există evidențe de transmitere comunitară în România a variantei Omicron, anunță Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în informarea sa săptămânală.
INSP a anunțat marți bilanțul variantelor Covid în România, subliniind că în ceea ce privește Omicron, nu avem datele unei transmisii comunitare.
Până pe 2 ianuarie, au fost raportate la INSP 8.086 secvențieri, din care 195 în ultima săptămână.
Au fost confirmate 7.480 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care Alpha - 1.722, Beta - 11, Gamma - 23, Delta - 5632 și Omicron - 92.
Până la data de 2 ianuarie rata de confirmare cu VOC a fost de 93%.
Proporția cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC a înregistrat o ușoară scădere în S 52 (75,3%) față de S 51 (75,6%), fapt care se explică prin creșterea numărului de cazuri confirmate cu varianta Omicron.
Omicron în România
Până pe 2 ianuarie au fost confirmate 92 cazuri cu varianta Omicron.
45,6% (42 cazuri) au avut istoric de călătorie în UK (23), Africa de Sud (8), Nigeria (4), Spania (2), Tanzania (2), Belgia (1), Olanda (1), RD Congo (1).
7,6% (7 cazuri) se află în 5 focare, toate familiale, însumând 15 cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în București (4) și județul Prahova (1).
Dintre cazurile din focare, pentru 2 a fost menționat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Spania (1), respectiv SUA (1).
„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron”, arată INSP.
Dintre cele 92 cazuri confirmate cu varianta Omicron, 63 (68%) fuseseră vaccinate, toate cu schemă de vaccinare completă.