Antena 3 CNN Actualitate Adevărul despre efectele secundare ale vaccinului anti-COVID. Nimeni nu a mai experimentat asta până acum

Adevărul despre efectele secundare ale vaccinului anti-COVID. Nimeni nu a mai experimentat asta până acum

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 20:40 25 Dec 2020 Modificat la 20:40 25 Dec 2020
Adevărul despre efectele secundare ale vaccinului anti-COVID. Nimeni nu a mai experimentat asta până acum
Sursa foto: Hepta

Răspunsul este: "nu ştim". Iar pentru acest răspuns sunt motive obiective.

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș de la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca atenţionează asurpa faptului că vaccinul este testat de prea puţin timp pentru a oferi vreun indiciu privind efectele pe termen lung.

"Nu știm care sunt efectele secundare pe termen lung, pentru că încă nu a fost nimeni vaccinat de suficient timp. Din cei vaccinați până acum, aproximativ 500.000, nu a fost semnalat niciun efect secundar serios, cu excepția a foarte puține cazuri de alergie severă (toate tratate pe loc). Sunt șanse mari ca o parte dintre noi să experimenteze efecte secundare moderate (durere la locul injectării, febră ușoară, oboseală). Acestea vor dispărea fără tratament în 1-3 zile. Este foarte puțin probabil ca aceste vaccinuri să aibă efecte adverse pe termen lung", spune Cherecheș, care aminteşte că perioada maximă de ţinere sub observaţie a unei persoane vaccinate anti-coronavirus a fost de 4 luni.

Răzvan Cherecheş: În cazul vaccinării gravidelor, consultaţi medicul dumneavoastră

"Femeile gravide sau care alăptează nu au făcut parte din trialul (testarea, n.r.) de fază 3 a vaccinurilor Pfizer sau Moderna. Asociația Americană a Obstetricienilor și Ginecologilor recomandă vaccinarea femeilor gravide și a femeilor care alăptează. De discutat și urmat recomandarea medicului vostru", spune el.

Potrivit acestuia, copiii sunt categoria cu cel mai mic risc și nu este prioritară vaccinarea lor.

El mai menţionează că, recent, au început teste în care au fost incluși copii cu vârste între 12-16 ani, şi ale căror rezultate sunt aşteptate până când va veni rândul la vaccinare grupei de prioritate în care sunt copiii.

Răzvan Cherecheş: Cei care au trecut prin infecţia cu COVID au prioritate mică la vaccinare

"Recomandările actuale sunt ca fiecare adult să fie vaccinat, în cele din urmă. Imunitatea dată de vaccin se pare că este mai stabilă și mai puternică decât imunitatea naturală. Cu toate acestea, cel mai probabil că cei care au trecut deja prin infecție vor avea o prioritate extrem de scăzută", estimează profesorul Cherecheș.

Răzvan Cherecheş: Când scăpăm de mască

"Va fi nevoie să continuăm cu toții să purtăm masca până la atingerea imunității de grup", menţionează el, indicând că asta înseamnă, cel mai probabil, în vara-toamna anului viitor.

Profesorul clujean a mai infirmat alte două speculaţii legate de vaccinul anti-COVID.

Astfel, acesta nu modifică AND-ul uman. În plus, nu este adevărat că vaccinurile Pfizer și Moderna au fost dezvoltate și testate utilizând țesuturi fetale, afirmă Răzvan Cherecheş, citat de Mediafax. 

×
TOP articole
x close